Bursa’da yapılan  Bilim Şenliğinde, Türkiye çapında 4 kategoride  yapılan  yarışmalarda “Çocuk Mucitler” dalında  Akhisar Gazi Ortaokulu  7-A ve 7-C öğrencileri   Meriç Değirmencioğlu,  Oğuzhan Aydın  “ATIK KODU” projeleri ile Türkiye birincisi oldular.

Bir Fen bilgisi dersi sonunda, babası kaportacı olan Oğuzhan  Aydın’ın öğretmeni  Mustafa Ayhan’a zihnindeki  projeyi açması ile  ortaya çıkan “Atık Kodu” projesine  diğer 7. Sınıf öğrencisi Meriç Değirmencioğlu’da katıldı. Fen Lisesi öğretmeni Mustafa Ayhan ile Bileşim Teknolojisi öğretmeni Feyiz Candan Işık ile birlikte öğrenciler  Meriç ve Oğuzhan dörtlüsü  proje üzerine çalışmaya başladılar.

Proje çok basit. 4 gözlü çöp konteynırın   üzerine konan bir dijital okuyucu, 4 ayrı renkli atığı  gösterdiğinde sadece üzerindeki renge göre  kapak açılıp atık, o bölgeye atılacak. Projenin fikir babası olan öğrenci Oğuzhan Aydın, “Örnek olarak  biz bir metal artığın üzerine yeşil, plastik atığın üzerine sarı, cam olan atığın üzerine mavi, kağıt atığın  üzerine kırmızı etiketler koyduk. Kendi olanaklarımız ile hazırladığımız  dijital okuyucuya renkli atığı gösterince, sadece o atığın kapağı açılıyor. Diğerleri açılmıyor. Bu projemizin daha da geliştirerek  yetkili kurumlar tarafından kabul  ve ilgi gördü.Okul müdürümüz, Öğretmenlerimize ve bizlere destek verenlere sonsuz teşekkür ediyoruz.” Dedi.

Diğer öğrenci Meriç Değirmenci’de üzerinde renkli bir barkot etiketi olmayanlarından ellerindeki cep telefonu ile sorunu çözebileceklerini söyleyerek, “yapılan mobil uygulama ile cep telefonundan ürünün cinsi seçilerek okuyucuya gösterilip elinde atığı  atacağı kapak  açılabilecek.” Dedi.