Akhisarpress.com - Ana Okulu, İlk Öğretim ve Liselerde 27 bin öğrencinin bulunduğu, 5 öğrenciden 1’nin Dershaneye gittiği Akhisar’da, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın “Dershaneler Kapatılacak” sözüne, kentte bulunan 6 Dershane yöneticisinden ortak tepki geldi.

Merkez, Çağlak, Körfez, Sınav, Eksen ve Hedef dershanelerinin temsilcileri Timur Bektaş, Halil Erdost, Süleyman Evci, Ahmet Fıstıkçı, Mustafa Batı, Ziya Çolak, H. İbrahim Yazıcı, ortak bir basın açıklaması yaptılar.

Akhisar’da bulunan 6 dershanede öğretmen ve görevli olarak 250 kişinin istihdam edildiği, 1000 kişinin ekmek kapısı olduğunun açıklandığı ortak basın açıklamasında, Başbakan, Milli Eğitim Bakanlarının açıklamaları ile 1,5 yıldır konunun gündemde tutulduğu, dershanelerin itibarsızlaştırılmak istendiği, bu yüzden dershane yöneticisi, öğretmenler ve çalışanların büyük rahatsızlık içinde bulunduğu belirtilerek:

-“Dershaneler bir ihtiyaçtan doğmuştur.

-Öğrencinin sınavlara hazırlanma ihtiyacı kaldırılmadan, dershaneler kalksa bile bu ihtiyaç giderilecektir. Bu ihtiyaç ortadan kaldırıldığında siz “Kapatacağız” demenize gerek olmadan dershaneler kendiliğinden kapanacaktır.

-Dershaneler “Eğitimde fırsat eşitliğini bozan” değil fırsat eşitliğini daha geniş tabana yayan kurumlardır. Dershaneleri kaldırmak fırsat eşitsizliği makasının daha da artmasına neden olur. Ekonomik imkanı olanlar özel ders ve ek ders alarak diğer öğrencilerinin önüne geçecektir.

-Dershaneler dar gelirli ailelerin çocuklarını daha nitelikli lise ve üniversitelerde okutabilmek için cüzi ücretlerle yardım aldıkları kurumlardır. Yönetmelik ve sosyal sorumlukları gereği gerçekten eğitim ve öğretime ödeme yapamayacak ailelerin başarılı öğrencilerine ücretsiz hizmet vermektedirler.

-Dershaneler eğitim-öğretim hizmetlerinin yanı sıra devlete vergi veren, sigorta ödeyen, istihdam alanı yaratan kurumlardır.

-T.C. Anayasası’nın “Çalışma ve Sözleşme Hürriyeti” başlıklı 48. Maddesi, “Herkes dilediği alanda çalışma ve sözleşme hürriyetine sahiptir. Özel teşebbüsler kurmak serbesttir. Devlet özel teşebbüslerin milli ekonominin gereklerine ve sosyal amaçlara uygun yürümesini, güvenlik ve kararlılık içinde çalışmasını sağlayacak tedbirler alır.” Demektedir. Özel girişim hakkı Anayasal bir haktır. Sosyal amaçlara uygun ve kamu yararına olan her alanda, girişimciler kendi kişisel çıkarlarını da düşünerek, yatırım yapma hakkına sahiptir.” deniyor.