Haber Merkezi - Akhisar’da gıda ve insan odaklı faaliyet gösteren kanun kapsamında belirtilen işyerlerinde çalışan 10 binlerce işyeri sahibi ve işçiler “Hijyen Eğitimi” kursunu almaları zorunlu hale getirildi. Bu kursa tabi olup belgeleri almayanlar için gerekli yasal işlemlerin yapılacağı bildirildi. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü nezdinde Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi tarafından verilen Hijyen Eğitim Kurslarını ilk olarak Okullarda faaliyet gösteren kantin işletmelerinde çalışan işi ve işverenler aldı.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Akhisar Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin Apak şunları kaydetti; “5 Temmuz 2013 Tarih ve 28698 sayılı Resmî Gazete yayınlanan (Sağlık Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından) Hijyen Eğitimi Yönetmeliğinin 5. Maddesinde “Bu Yönetmeliğin kapsadığı iş yerlerinde, Genel Müdürlük tarafından verilen belgeye sahipolmayan kişiler çalıştırılamaz. İş yeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının hijyen eğitimi almasından ve belgeli olarak çalıştırılmasından birinci derecede sorumludur. Bizzat çalışmaları durumunda iş yeri sahipleri ve işletenleri de bu eğitimi almaya mecburdur” denilmektedir. Bu kapsamda Akhisar’ımızda Hijyen eğitimi kurslarımız İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü organizesinde Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Akhisar Mesleki Eğitim Merkezince düzenlenmektedir.

Hijyen Eğitimi kurslarının yönetmelik gereği 5 Temmuz 2014 tarihine kadar tamamlanması gerekmektedir.Hijyen Eğitimi Yönetmeliğinde ise şu belirtilen iş yerlerini kapsamaktadır. Gıda üretim ve perakende iş yerleri, İnsani tüketim amaçlı sular ile doğal mineralli suların üretimini yapan iş yerleri, Kaplıca, hamam, sauna, berber, kuaför, dövme ve pirsing yapılan yerler, masaj ve güzellik salonları ve benzeri yerler, Otel, motel, pansiyon ve misafirhane gibi yerler, Komisyon tarafından hijyen eğitimi verilmesi uygun görülen diğer iş kolları, Bu Yönetmelik, 11/6/2010 tarihli ve 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, kapsamındaki iş yerlerinde çalışan kişiler için mecburi olan gıda hijyeni eğitim konularını kapsamaz.

Özetle insana ve gıdaya (poşet içinde satılan gıdalar dahil) dokunan herkesin bu eğitimi alması gerekmektedir.Hijyen eğitimi alması gereken kişi ve işyerleri “Akhisar Mesleki Eğitim Merkezine” başvurabilirler” dedi.

Kanun kapsamında eğitim alan kursiyerlere belgelerini İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Cafer Tetik, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Alaattin Apak ve Müdür Yardımcısı Ali Uyan takdim etti.