Akhisar'da 24 Kasım Öğretmenler Günü, Milli Egemenlik Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Erdem'in çelenk sunması ile başladı. Çeşitli okullardan öğretmenlerin katılımıyla gerçekleşen tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla devam etti.

Törenin ikinci kısmı Akhisar Belediyesi Şehit Necdi Şentürk Park İçi Sinema Salonu'nda gerçekleştirildi. Burada İlçe Milli Eğitim Müdürü Erdem, Atatürk’ün eğitime ve öğretmenlere verdiği önemi vurgulayan bir konuşma yaptı. Emekli Öğretmen Adnan Efe'nin duygusal konuşması ve Kaymakam Murat Kütük'ün anılarıyla devam eden program, ödül törenleri ve "Tahta Bavuldaki Ninni" adlı müzikli tiyatro gösterisi ile sona erdi.

Törenin yöneticiliğini Akhisar Fevzi Keskinoğlu Anadolu Lisesi'nden Beden Eğitimi Öğretmeni Figen Taran üstlendi. Sunuculuk görevini ise TOKİ Zeytinkent İlkokulu İngilizce öğretmeni Ayşegül Aras yaptı. Hilaliye Şahin Yılmaz Anadolu İHL'nin Müzik öğretmeni Deniz Arıç'ın liderliğinde İstiklal Marşı okunarak saygı duruşunda bulunuldu. Çelenk sunma etkinliğine, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Erdem ile Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nden öğretmenler Selda Canbaz ve Erman Dikmenli katıldı. Bu anlamlı tören, çelenk sunumuyla son buldu.

Saat 10.00'da, Akhisar Belediyesi'nin Şehit Necdi Şentürk Park İçi Sinema Salonunda ikinci tören başladı. Akhisar Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenleri Derya Ağıroğlu ve Beytullah Sakacı, sunuculuk görevini üstlendi. Tören, Beden Eğitimi Öğretmeni Muammer İnan'ın yönettiği saygı duruşu ve Müzik Öğretmeni Yiğit Aktaş'ın idaresinde İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Emekli Öğretmenler adına söz alan Nisan ayında emekli olan öğretmen Adnan Efe’nin konuşmasında “Öğretmenlik bir hayat yazmaktır.

“Ben köy öğretmeniyim, bir bahçıvanım,

Ben bir bahçe suluyordum, gönlümden,

Kimse bilmez, kimse anlamaz dilimden,

Ne güller fışkırır çilelerimden…

8 Aralık 1986' da  Erzurum' un Çat  İlçesi Cibo Köyü İlkokulu’nda başlayıp, 36 yıl süren ve nihayetinde 17 Nisan 2023 tarihinde Akhisar İstiklal Şehit Mustafa Çürük İlkokulu’nda yolculuğumun son durağına varmış olsam da; biliyorum ki öğretmenlik bir meslek değil, bir yaşam biçimidir.

Bahçıvanlıktır, doktorluktur, avukatlıktır, marangozluktur, sanatkârlıktır, vatan bekçiliğidir.

Öğretmenlik, tuttuğumuz minik ellerden bir insan büyütmek, bir hayat yazmaktır. Ben bugün karşınızda emekli bir öğretmen olarak bulunuyorum, kâğıdın üzerinde yazan budur, doğrudur.”

“Ancak biz öğretmenler bu mesleğe baş koyduğumuzda biliyorduk ki son nefesimize kadar öğretmen gibi yaşayacağız.

Öğretmenin emeklisi olmaz, öğretmen bir karakter sanatçısıdır ve sanatının tesiri sonsuzluğu etkiler. Bunun için de öğretmenlik yapmayı aşıp ‘öğretmen olmak’ gerekir. Çünkü öğretmen olmak, öğretmenle öğrencinin birbirlerine hoşça bakabildikleri, öğretmenin öğrencide, öğrencinin öğretmende dirildiği güçlü ve sahici bir varoluştur. Bunun için mesleğimin ilk gününden son gününe kadar bu varoluşu iliklerime kadar hissettim. İnsanlık, ilim ve kültür yolunda ilerleme ve gelişmeyi temele alan gerçek bir öğrenen ve öğreten olmayı kendime ülkü edindim.

Gözleri ışık saçan minik yavrularıma bildiğim ne varsa öğretmeye çalıştım. Kederlerime kederlerini, sevinçlerime sevinçlerini kattım. Yaralarına pamuk bastım, düğünlerinde halayın başını çektim. Kaç çocuğun var diye soranlara, okuldaki öğrencilerimin sayısına evdeki iki yavrumu ekleyerek cevap verdim. Öğrencinin kalbine girmeyi şiar edindim. O kalplerde yetişen çiçekleri gözlerimle gördüm. Bu memleket için insan yetiştirmeye ant içtim.

 ‘Öğretmenler, yeni nesil sizlerin eseri olacaktır’ diyen Başöğretmenimin izinde, senelerce gururla taşıdığım mesleğimin kutsal bayrağını bugün burada yemin ederek mesleğe başlayacak genç meslektaşlarıma onurla, gururla teslim ediyorum.

  Genç arkadaşlarım, yürüyeceğiniz yol dikenlidir, tozludur, yokuştur. Ama öğretmenlikte yorulmak yoktur. Bilesiniz ki yolun etrafı dünyanın en güzel çiçekleriyle doludur.

“Selam olsun çocuklarıma, öğrencilerime. Selam olsun bu vatanın dağında taşında hayat yeşerten meslektaşlarıma. Bana yaşattığınız bu eşsiz, bu en güzel duygular için hepinize içtenlikle teşekkür ederim. Bana ‘emekli’ dense de önemli değil, ben öğretmen öleceğim. Aydınlık bir geleceği hep beraber inşa edeceğimize olan inancım ile hepinizi sevgi ve saygı ile selamlıyor, bu vesile ile başta Başöğretmenimiz Mustafa Kemal Atatürk’ü ve ebediyete intikal etmiş öğretmenlerimizi rahmet ve minnet ile anıyor, görevdeki ve emekli olan tüm öğretmenlerimizin Öğretmenler Günü’nü kutluyor, başarılar diliyorum. Saygılarımla” dedi.

Günün anlam ve önemini anlatan konuşmayı İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Erdem yaptı. Süleyman Erdem;" Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Ülkemizi gerçek hedefe, gerçek mutluluğa kavuşturmak için iki orduya ihtiyaç vardır: Biri vatanımızı kurtaran asker ordusu, diğeri ulusumuzun geleceğini yoğuran irfan (bilim, kültür) ordusudur.” diyerek önemini ortaya koyduğu eğitim ordumuzun kıymetli mensupları değerli öğretmen arkadaşlarım 24 Kasım Öğretmenler günü kutlama programımıza hoş geldiniz, şerefler verdiniz. 24 Kasım 1981 yılından bu yana kutladığımız 24 Kasım Öğretmenler Günü; 1928 yılında Mustafa Kemal Atatürk’ün "Millet Mektepleri'nin Başöğretmenliği"ni kabul ettiği, Atatürk'ün 100. doğum yılı olan 1981 yılından itibaren ise onun "başöğretmen" oluşunun ülke çapında Öğretmenler Günü olarak kutlanmasına karar verildiği gündür. Biz öğretmenler, bir günümüzde değil, ömrümüzün her gününde ülkemizin geleceğini sağlam temeller üzerinde inşa ederek, milli şuura sahip nesiller yetiştirmek için bu uğurda büyük bir çaba gösteriyoruz. Öğrencilerimizi geleceğe hazırlarken, onların kişiliklerini de şekillendirerek sanatkarlığımızı, ülkemize, milletimize ve tüm insanlığa ölümsüz eserler kazandırarak mimarlığımızı gösteriyoruz. Sadece bilgi aktarmakla kalmayıp, aynı zamanda ailesine, milletine ve bu aziz milletin onurlu bir bireyi olarak kendisine karşı sorumluluk duyan, erdemli bir yaşamı herşeyden üstün tutan genç nesillerin yetişmesinde başrolü oynuyoruz. Yetiştirdiğimiz öğrencilerimizin hayattaki başarısını görünce ise bir öğretmen olarak eserimizle gurur duyuyoruz.

Öğretmen demek; “Oku” ilahi emrine uygun olarak, zihinleri, gönülleri, vicdanları, doğayı, toplumu doğru okumak; yaratılış gayesini öğrencilerine anlatabilmektir. Öğretmen demek; kırsal bir mahallemizde gönüllere girmek için mesai dışında öğrencilerin hayal dünyalarına şekil vermektir, ufuk çizmektir. Öğretmen demek; tüm öğrencilerini okuldan gönderdikten sonra özel öğrencisinin arkadaşlarına yetişmesi için ona gönüllü olarak ders vermek; engelleri kaldırmaktır. Öğretmen demek; çeşme başında, mezar taşında geçmişini bulmak, geleceğe ışık olmaktır. Öğretmen demek; öğrencilerini gerçeklik hamurunda yoğurup, sanal gerçeklik ile vizyon vermektir. Teknolojik gelişmeleri yakından takip etmek, çağı yakalamaktır. Öğretmen demek; sürekli eğitimlere katılarak değişime ayak uydurmak, aynı zamanda sürekli bir öğrenci olduğunu bilmektir. Öğretmen demek; rahatsızlanan,ateşler içerisinde yanan öğrencisinin başında annesinden babasından önce sabahlara kadar nöbet tutmaktır. Öğretmen demek; vatanı ve milletinin başına bir afet geldiğinde gecesini,gündüzüne katarak yardıma koşmak, evinden ailesinden ayrılarak günlerce milletinin yarasını sarmak için seferber olmak, enkazın altında bir umut aramaktır. Öğretmen demek zamanını,parasını,sağlığını,sevgisini karşılık beklemeden vermek; Karşılıksız sevmektir.

Öğretmenler yaşarken iz bıraktığı ders verdiği  gibi; öldükten sonra da mesajını milletine, insanlığa verebilendir.Unutulmayandır. Unutmuyor ve unutulmayan öğretmenlerimizi hepimiz adına selamlıyorum. Şanlıurfa’nın Siverek İlçesinde Çiftçibaşı İlkokulu’nda bir eğitim-öğretim dönemini bitirerek çok sevdiği öğrencilerinden baba ocağına doğru giderken PKK’lı hain teröristlerce kaçırılarak 1 yıl sonra bir nehir yatağında şehadet şerbetini içmiş olarak bulunan Necmettin Yılmaz öğretmenimizi selamlıyorum. Batman’ın Kozluk İlçesinde öğrencilerine karnesini dağıttıktan sonra evine giderken hain PKK terör örgütü saldırısı ile şehadete yürüyen Şenay Aybüke Yalçın öğretmenimizi selamlıyorum. 15 Temmuz FETÖ hain darbe girişiminde Cumhurbaşkanımızın çağrısı ile sokağa çıkan hainlere karşı dimdik dururken şehadete yürüyen Yusuf Elitaş öğretmenimizi selamlıyorum. Ağrı Doğubeyazıt’ta ders verdiği sınıfında, okullarında yangın çıkınca öğrencilerini alevlerden kurtarıp eğitim meşalesini yakmaya çalışırken alevler içerisinde kalarak şehadet şerbetini içen Burçin UYSAL ve Aysun Karalar öğretmenimizi selamlıyorum.

Kır çiçekleri öğrencilerinin derslerini tamamlayıp sevinçle evine ailesinin yanına dönerken çok sevdiği mesleğinin en anlamlı gününde 24 Kasım Öğretmenler gününde, hayatının baharında okul yolunda elim bir trafik kazası ile ebediyete irtihal eden Bahar Zeybek öğretmenimizi selamlıyorum.

6 Şubat Kahramanmaraş Merkezli Asrın felaketinde enkaz altında kalarak ebediyete göçen tüm öğretmenlerimizi selamlıyorum. “Ahir zamanda taşların ve ağaçların neden konuşacağını anladınız mı?Zira bütün dünya sessiz!diyen Gazzeli öğretmenizi; “Bir çok öğrencinin şehit olması sebebi ile 2023/2024 eğitim-öğretim dönemi sona ermiştir. diyen Gazze Eğitim Bakanlığı Öğretmenlerini de selamlıyorum. Bu duygu ve düşüncelerimle başta Başöğretmenimiz Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK olmak üzere; şehadet şerbetini içen; ebediyete irtihal eden öğretmenlerimizi minnet ve dua ile anıyor;mesleğini şerefle yaparak aramızdan emekliye ayrılan öğretmenlerimize sağlıklı,mutlu,huzurlu bir hayat diliyorum. Birlikte çalışmaktan onur duyduğum kıymetli meslektaşlarıma Akhisar eğitim-öğretimine katkıları dolayısıyla canı gönülden teşekkür ediyor; bu günümüzde bizleri yalnız bırakmayan tüm misafirlerimizi saygı, sevgi ve muhabbet ile selamlıyorum” dedi.

Emekli öğretmenlere plaket takdimi sonrası söz alan Akhisar Kaymakamı Murat Kütük; “Öğretmenler Günü'nüzü kutlar, şehit düşen öğretmen arkadaşlarımıza Allah'tan rahmet, emekliliğe adım atanlara uzun ve sağlıklı bir hayat dilerim. Öğretmenlik, imamlık, doktorluk gibi mesleklerin emekliliği olmaz; hayatın içinde mesleğe devam edilir. Siirt, Eruh'ta öğretmenlik yaptığım zamanlarda 3 arkadaşımızla 3 odalı bir evde kalıyorduk. Kalorifersiz evimizde arkadaşımız öğle vakti eve geldiğinde sobayı benzinle yakmaya çalıştı ve yüzü, kaşı, bıyığı, saçının önü kızardı. Bu, öğretmenlerimizin vefakarlığını ve çilelerini gösteren, hem güldüren hem de düşündüren bir anıdır. Zor koşullarda ülkesine ve geleceğine hizmet eden tüm öğretmenleri Öğretmenler Günü'nde kutluyorum” dedi.

Yıl boyunca emekliye ayrılan öğretmenlere protokol tarafından verilen hizmet şeref belgelerinin ardından, öğretmenlik adaylığı kaldırılan personelin yemin töreni gerçekleşti. Tören, Zeynep Gülin Öngör Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin öğretmen ve öğrencileri tarafından hazırlanan “Tahta Bavuldaki Ninni” isimli müzikli tiyatro gösterisiyle son buldu.

Programa Akhisar Kaymakamı Murat Kütük, Hava Meydan ve Garnizon Komutanı Hava Piyade Albay Hüseyin Borazan, Akhisar Belediye Başkanı Besim Dutlulu, İlçe Emniyet Müdürü Sayım Başaran, İlçe Jandarma Komutanı Ali Galip Kocaman, İlçe Milli Eğitim Müdürü Süleyman Erdem, AK PArti Akhisar İlçe Başkan Vekili Mücahit Şahin, CHP Akhisar İlçe Başkanı Hayriye Hacet, Daire Müdürleri, Okul müdürleri öğretmenler ve vatandaşlar katıldı.