Haldun Akyüz KÖŞE YAZISINI OKUMAK İÇİN
TIKLAYIN!

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYSUN;
“ÇUKUR” SORUNU ÇÖZÜLSÜN

HALDUN AKYÜZ


 

Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) eski yönetiminin Vakıflar Genel Müdürlüğünden kiraladıkları, Merkez Çarşıdaki 1618 metre karelik adadaki inşaat çalışması sırasında çıkan tarihi eserler nedeniyle Bölge Anıtlar Kurulu kararı 2018 yılı nisan ayında durduruldu. Yeni yönetim  Anıtlar Kurulu kararı ile 2 kez yaptırdıkları kazılar sonunda, Vakıflar Genel Müdürlüğüne baş vurarak, “Biz bu işte yok uz” dedi

Yeraltında 2 katı otopark, üzerindeki 2 katta da işyerleri ve butik otel olarak  “Merkez Çarşıyı Canlandırma Projesi” nin ihalesi sonrası,  yüklenici firma tarafından yapılan kazı ve 138 adet fore kazıklar çakıldıktan sonra  inşaat durdurulmuştu. 2018 yılı Nisan ayında yapılan oda seçiminde projeyi hayata geçirmek isteyen yönetimdeki ekip seçimi kaybetti. Yeni seçilen meclis ve yönetim kurulunun, anıtlar kurulunun kararı ile eli kolu bağlandı. Konun kamu oyu tarafından hangi aşamada olduğunun bilinmesi için Yönetim Kurulu Başkanı Doktor Mehmet Ulusoy  basın toplantısı yaptı. DHA’ya özel olarak inşaat sahasında kazı yapılan yerde özel açıklamalarda bulundu.

Ulusoy yaptığı basın toplantısında ve DHA’ya  yaptığı özel açıklamada,ellerinde adeta pimi çekilmiş bir bomba bulduklarını, anıtlar kurulunun kararlarının  ellerini kollarını bağladığını söyleyen Dr. Mehmet Ulusoy, “Sayın TOOB başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun katılımı ile  seçim öncesi  18 mart 2018 günü temel atma töreni düzenlendi. Nisan ayında yapılan  oda seçimlerinde meclis üyeleri ve yönetim kurulu değişti. Yatırımlarda devamlılık olduğu için, şahsım ve yönetim kurulu olarak onaylamamakta birlikte   durdurulan inşaat için girişimlerimizi sürdürdük ve sürdürmeye devam ettik. Anıtlar Kurulunun son verdiği karar ile  kazılan ve tarihi eser niteliği bulunan yerlerin dışında da kazı yapılması istendi. Oda olarak  Anıtlar kurulu ve Manisa Müze müdürlüğünün  karları doğrultusunda ikinci kez  kazı çalışmaları başladı. Bu güne kadar  ihaleyi alan firmaya ilk hak ediş olarak, Vakıflara  ödediğimiz kira bedelleri ve diğer masraflar ile 2 milyon liraya yakın Odamızın ödeme yaptı.”

ATSO yönetim kurulu başkanı  Doktor Mehmet Ulusoy, yukarıda yapılan açıklamalarından sonra son olarak, yönetim kurulu olarak  önemli bir karar aldıklarını, işyerlerini şartlı olarak terk eden esnafların ve çevresindeki işyerleri sahiplerinin mağduriyetleri için üzgün olduklarını söyleyerek;  “Ülkemizin yaşadığı ekonomik sıkıntılar içinde olması, oradaki esnaflarımızın mağduriyetlerini bir kat daha arttı. Fakat ikinci kez yapılan ve odamız tarafından ödemelerinin yapılması karşısında, yetkililerin  bu kazı işleminin aylarca süreceğini belirtmeleri  oda yönetimi olarak radikal bir karar aldık. Vakıflar  Bölge Müdürlüğüne “Biz oda olarak bu işte yok uz” anlamına gelen geniş açıklamalı bir yazı yolladık. Bu güne kadar odamız tarafından yapılan ödemelerin iade edilmesini, yapılan kiralamanın sonlandırılmasını istedik. Vakıflar Bölge Müdürlüğünden gelecek cevaba göre kamu oyunu tekrar bilgilendireceğiz. “Merkez Çarşıyı Canlandırma Projesi” adı verilen bu projede biz ATSO yönetimi olarak olmamızın mümkün olmadığının bilinmesini istiyoruz. Şehrin tam merkezindeki Merkez Çarşı esnafının “Burası Mezar Yerimi  olarak kalacak ?” sorusunun dikkate alınması için biz oda yönetimi olarak sorunun bir an önce sonuçlanmasına katkı sağlamaya hazırız.” Dedi.  

Haldun AKYÜZ