Kemirgenlerden dışkı ve salya yolu ile insanlara geçebildiği öğrenilen Hantavirüs Çin’de bir kişinin ölümüne sebep olduğu açıklandı.

Çin’in Global Times gazetesi, adını açıklamadığı Yunnanlı adamın Shandong eyaletinde işe giderken otobüste hayatını kaybettiğini yazdı. Otobüste bulunan diğer 32 kişide de hanta virüsü tespit edildi.

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi’ne (CDC) göre; hanta virüsleri genellikle kemirgenler tarafından yayılan bir virüs ailesinden. Hanta virüsleri insanlarda hantavirüs pulmoner sendromu (HPS) ve renal sendromla beraber hemorajik ateş (HFRS) gibi hastalıklara yol açabiliyor.

TEDAVİ EDİLMEZSE HANTAVİRÜS ÖLÜMCÜL OLABİLİYOR

HPS’nin erken belirtileri arasında yorgunluk, ateş, kas ağrıları, baş ağrısı, baş dönmesi ve karın ağrısı bulunuyor. Tedavi edilmediği takdirde, öksürük ve nefes darlığına yol açabiliyor. CDC’nin verdiği bilgiye göre; hastalığın ölüm oranı yüzde 38.

HFRS’nin ilk belirtileri de HPS ile benzer. HFRS ayrıca tansiyonun düşmesi, akut şok ve damarlarda sızıntı ve akut böbrek yetmezliğine neden olabiliyor.

Hanta virüsü hava yoluyla bulaşmıyor ve insanlara yalnızca kemirgenlerin dışkıları ve salyaları ile temas etmeleri halinde, nadiren ise enfekte bir taşıyıcının ısırmasıyla geçiyor.

Peki nedir bu Hantavirüs?

Bir ortohantavirüs (veya hantavirüs ), Bunyavirales sırasının Hantaviridae familyasındaki tek sarmallı, zarflı, negatif anlamda bir RNA virüsüdür. Bu virüsler normal olarak kemirgenleri enfekte eder, ancak bunların içinde hastalığa neden olmaz. 

İnsanlar kemirgen idrarı, tükürük veya dışkı ile temas yoluyla hantavirüslerle enfekte olabilir. Bazı suşlar, insanlarda potansiyel olarak ölümcül hastalıklara neden olur, örneğin böbrek sendromlu hantavirüs hemorajik ateşi (HFRS) veya hantavirüs kardiyopulmoner sendromu (HCPS) olarak da bilinen hantavirüs pulmoner sendromu (HPS), diğerleri ise bilinen insan hastalığı ile ilişkilendirilmemiştir. HPS (HCPS) "hantavirüs partikülleri tarafından kontamine olmuş aerosolize kemirgen dışkılarının (idrar ve dışkı) solunmasıyla ilişkili nadir bir solunum hastalığıdır."

Hantavirüslerin insan enfeksiyonları neredeyse tamamen kemirgen dışkısı ile insan temasıyla bağlantılıdır; ancak 2005 ve 2019'da Andes virüsünün insandan insana bulaştığı Güney Amerika'da rapor edilmiştir.