Akhisar Pres Haber’de 5 Eylül günü yayınlanan bir haber...  “Akhisar O Birliğe Üye Olacak” ...  Okuyoruz, Akhisar’ın “Türkiye Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği”ne üye olacağı yazıyor… Daha doğrusu, bu isteğin belediye meclisinde görüşüleceği belirtiliyor.

Çok güzel… Ata sporu yağlı güreşe gönül veren belediyeleri bir çatı altında toplayacak organizasyonda Akhisar da olmalı. Çünkü kentimizde bir zamanlar iddialı yağlı güreş karşılaşmaları yapılırdı.

İki gün sonra bakıyoruz. “Yağlı Güreş Düzenleyen Kentler Birliği” ne üye olunması isteği, Belediye Meclisinde komisyonlara oy birliği ile havale edilmiş. Büyük olasılıkla Ekim ayı meclis toplantısında olumlu rapor çıkar ve kentimizin üyeliği kesinleşir…

Haberi okurken, aynı dönemde Akhisar sokaklarını arşınladığımız Arap Mustafa gözümün önüne geliyor… Hani şu Kırpınarda 1972 ve 1981 yıllarında başpehlivanlık kürsüsüne çıkan, bizi onurlandıran, kentimizin Kunta Kintesi, bazılarına göre Muhammet Ali’si Mustafa Yıldız aklıma düşüyor…

Ufak bir araştırma yapıyorum. Arap Mustafa’nın Akhisar Belediyesi’nce, bir heykelinin yaptırılacağı bilgisine ulaşıyorum. Akhisar Belediyesi mart ayı meclis toplantısı’ında Yazı İşleri Müdürü Mustafa Ali Erpalabıyık, Kanun Nizam ve İmar Komisyonu raporunda yer alan güreşçi Arap Mustafa lakaplı “Mustafa Yıldız heykel yapımı” isteğini meclise sunmuş ve oy birliği ile kabul edilmiş.

Bu içimi hüzünle karışık bir sevinçle dolduruyor… Yakışır diyorum… Çünkü Türkiye ve Kırkpınar tarihinin ilk 'siyahi' başpehlivanı hemşehrim ve tanıdığım diyorum...

Bilmeyenler için kısaca anlatayım.. Mustafa Yıldız Akhisar’ın Sazoba Köyü'nde(şimdi mahalle) 1943 yılında doğdu. Yağlı güreşe gönül verdi, 19 yaşından itibaren Kırkpınara katıldı. Ve Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde;

> 1962’de Deste Orta Boy’da birinci.

> 1965’de Büyük Orta Boy’da altıncı.

> 1966’da Büyük Orta Boy’da birinci.

> 1967’de Kırkpınar Yağlı Güreşleri’nin en centilmen pehlivanı.

> 1968’de Başpehlivan Boyunda beşinci.

> 1969 yılında altıncı.

> 1970 yılında, Nazmi Uzun’la yaptığı güreşte hakem heyetine itiraz etmiş ve yapmış olduğu centilmenliği aykırı hareketlerden dolayı ebediyyen Kırkpınarlara girmeme cezası aldı.

> 1972 yılında finalde rakibi Turgut Kılıç'ı 34 dakikada tel örgülere fırlatıp attı, Kırkpınar Güreşleri'nin sadece başpehlivanlık ünvanını değil, aynı  zamanda Türkiye ve Kırkpınar tarihinin ilk 'siyahi' başpehlivanlık ünvanını da kazandı.

> 1973 yılında Başpehlivanlıkta üçüncü.

> 1976 yılında ikinci

> 1977 yılında altıncı.

> 1978 yılında dördüncü.

> 1981 yılında tekrar Başpehlivan.

> 1985 yılında altıncılık,

> 1989 yılında en iyi peşrev yapan pehlivan oldu…

Mustafa Yıldız, Güreşi bıraktıktan sonra Kırkpınar Yağlı Güreşlerinde kule hakemi olarak görev aldı.

Bu arada, 1964 yılında çekilen Topkapı ile 1969 yapımı Tarkan filmlerinde küçük birer rol aldı.

2001’de talihsiz bir olayla aramızdan ayrıldı.

Onun heykeli, bir mizansen içinde yontulmalı ve vakit kaybetmeden Akhisar’ın görünür bir yerine konulmalı…

Çünkü başka Akhisar, başka Arap Mustafa yok…

 

Sağlıcakla Kalın, Akhisar’sız Kalmayın!