MASKİ’nin akıllı su sayacı uygulamasına geçtiğini müjdelemesinin üzerinden bir yıl geçti. Uygulamanın ilk olarak yapıldığı yerlerden yani Turgutlu ve Salihli’den ilk itirazlar gelmeye başladı. Son günlerde de Akhisarlıların gündemini meşgul etmeye başladı. İyi de bu akıllı sayaç ne ve neye itiraz ediliyor?
 
Gelin MASKİ bu yeni uygulamayı nasıl anlatıyor ona bakalım önce… Akıllı sayaç kullanan aboneler suyu %10 daha ucuza kullanmış olacaklar. Sayaç 230 TL ,üstelik 18 taksit… Akıllı sayacın çalışması için kontör gerekli. Yani suyu kullanabilmek için kontör gerekli. Ya kontörümüz biterse?  Sayaç 3 ton kadar suyu kullanmamıza izin veriyor. Ya sonra? Sonrası kerbela… Yani suya kavuşmak için tekrar kontör yüklememiz gerekecek.
 
Bu dijital saatlerin bir özelliği sistemde oluşan kaçakların farkına varması ve kendini kapatması. Böylece suyun israf olmasının ve faturaların kabarmasının önüne geçilmiş oluyor. Ayrıca belediyeyi “sayaç okuma bedelinden” ve “tahsilat” sorunundan büyük oranda kurtarmış oluyor.
 
İyi de bu akıllı sayaçlara neden itiraz ediliyor?
 
Bu soruya doğru yanıt vermemiz için başka bir soruyu yanıtlamamız gerekli… Ben bir abone olarak bu akıllı sayacı taktırmaya mecbur muyum?
 
 “Kardeşim benim bu sayacı alacak param yok, ben kontör bitti mi bitmedi mi onu takip edemem, gecenin bir vakti susuz kalırım neme lazım” diye düşünen şu veya bu sebepten dolayı kontörlü sayaç taktırmak istemeyen vatandaş akıllı sayaç taktırmak mecburiyetinde mi?
 
MASKİ’ye göre mevcut saatin kullanımı on yılı geçtiyse ve yeni abone olacaksan mecbursun. Dayanak olarak da 3516 sayılı Kanunun 9. Maddesi için hazırlanan yönetmeliği öne sürüyor.
 
Türk yargısı ne diyor bu duruma ?
 
Yargıtayın kararına göre ise” abonenin tercih hakkını yönetmelikle engelleyemezsin”. Yani? Sayacın değiştirilmesi gerekiyorsa takılacak olan sayacın kontörlü veya mekanik olması tamamen tüketicinin yani abonenin vereceği bir karar.
 
Bu konuda Türkiye’nin her yerinde açılmış bir çok dava var.En son Turgutlu ve Salihli’de de açıldı. Turgutlu’da açılan dava, davacının lehine sonuçlandı. Mahkeme ,kartlı su sayacı taktırmaya zorlanan aboneyi haklı buldu. Akıllı sayacın sökülmesine ve yerine mekanik su sayacının takılmasına karar verdi.
 
Bu durum bir tek Manisa’da yaşanmıyor. Akıllı su sayacı uygulamasına geçen tüm belediyelerde vatandaş ile idare mahkemelik olmuş. Buna rağmen belediyelerin aboneleri kontörlü sayaç kullanılması konusunda zorlamasında ki ısrar ne?
 
Belediye sana sormadan, danışmadan akıllı sayacı takıyor. İtiraz edecek olursan “git mahkemeye” diyor. Vatandaşların büyük bir kısmı da “bir sayaç için mahkemelerde mi sürüneceğim” düşüncesi ile sesini çıkartmıyor, çıkartamıyor. Belediyeler de istedikleri gibi at oynatabiliyorlar.
 
Özetle..
 
Takılacak sayacın mekanik veya kontörlü olmasına karar verecek olan merci abonedir. Belediyeler kontörlü sayaç konusunda vatandaşı zorlayamaz. Bu konuda mahkeme kararları ortada ama bunu takan yok…