Sebze üretiminin yapıldığı bu yerlerde  İlçe Tarım Müdürlüğü olarak teknik destek anlamında başta domates olmak üzere diğer bütün sebzelerde hastalık ve zararlı kontrolleri devam ediyor. Kontroller sırasında  bölgede bazı domates tarlalarında hastalıklı bitkilere rastlandığı, bitkisel hastalığın daha iyi teşhisi için bölgeden alınan hastalıklı bitki örnekleri araştırma kuruluşlarına gönderildiği, gelecek olan analiz sonuçlarına göre hastalığın teşhis ve mücadele yöntemleri belirlenmiş olacağı belirtiliyor. Yine domates üretimi yapılan bu bölgelerde Akselendi, Sarıçalı, Moralılar bölgesinde, bölgeyi temsilen  farklı noktalarda asılan Domates Güvesi (Tuta absoluta, Lepidoptera: Gelechiidae) tuzaklarıyla da ilaçlı mücadele zamanlarının doğru tespit edilebilmesi için çalışmaların sürdüğü vurgulanırken, zararlı ergin sayımları her hafta düzenli olarak devam ettiği, ilaçlama zamanının bu sayımlar neticesinde belirlenmesinin çiftçilerimiz için erken uyarı sistemi anlamına geldiği ifade edilmektedir.

Sebzelerde zarar yapan Yeşil Kurt (Heliothis armigera, Lepidoptera: Noctuidae) zararlısına karşı da aynı şekilde feromon tuzakları kurularak mücadele zamanının belirlenmesi açısından bir erken uyarı sistemi kurulmuş olacaktır. Erken uyarı sistemi tuzakları: ilaçlama sayısı, ilaçlama zamanını doğru bir şekilde göstermesi, doğru zirai ilaçlarla hareket edilmesi açısından üreticilere faydalı olmaktadır. Tuzak sayımları neticesinde doğru olarak belirlenen ilaçlama zamanları, İlçe Tarım Müdürlüğü’nün Ücretsiz SMS Duyuru Sistemi vasıtasıyla çiftçilerin cep telefonlarına SMS mesajı olarak gönderilmektedir .

Üreticilerin hastalıklar konusunda önceden koruyucu ilaçlama yapmaları, zararlılara karşı ise larvayı (kurtçuğu) görmeden ilaçlama yapmamaları; buna mukabil ekonomik zarar eşiğini aştığı takdirde ilaçlama yapmaları konusundaki tavsiyeler de üreticilere aktarılmaya devam ediliyor. Sorun görülen tarlalarda ruhsatlı tarım ilacı tavsiyesi yapılarak üreticilere öneriliyor. Bitkisel üretimde hastalık ve zararlı kontrolleri haftanın belirli günlerinde farklı bölgelerde üretici ziyaretleriyle üretim sezonu boyunca düzenli olarak devam etmektedir. Üretici ziyaretleri kapsamında tarımsal ilaçlamanın yanında yine, gübreleme, sulama gibi bakım konularında da üreticiye teknik bilgiler aktarılmaktadır.

Yetiştirme sezonu boyunca sebzelerde görülen: Mildiyö, Erken Yaprak Yanıklığı, Bakteriyel Hastalıklar, Külleme ile zararlılardan Kırmızı Örümcek, Yeşil Kurt, Domates Güvesi ve bazı emici böcekler genel zarar yapan etmenlerden olup üretimde verimi kısıtlayan önemli etmenlerdendir. Bölgemiz hastalık ve zararlıların açısından sezon boyunca risk teşkil eden bir üretim alanına sahiptir. Üreticilerin bu durumdan etkilenmemeleri için İlçe Tarım Müdürlüğünce verilen ilaçlama ilanlarını takip ederek zamanında ilaçlama yapmaları, tarlalarını bahçelerini kontrol etmeleri ve herhangi bir sorunla karşılaştıklarında tereddüt etmeden ilçe tarım müdürlüğünden yardım istemeleri halinde gerekli bütün teknik yardımların çiftçilerimize sunulacağı ifade edilmektedir.