2 bin dönüm arazideki  domates  tarlaları tekrar sürüldü. 2 bin dönüm arazide de mücadele devam ederken, hastalık görülen fidanlar de tek tek sökülüyor.Tarlalar sürülüyor.

10 yıla yakındır Akselendi ovasında  15 bin dönüm arazide  salçalık domates üretiliyor. Bu yıl ilk defa, fideler dikilip boy atıp çiçekten domatesler meydana çıktıktan sonra, ürünlerde görülen, bozulma, üzerinde benekler oluşması üzerine üreciler şaşkına döndüler. Akselendi’de buluştuğumuz mağdur üreticiler  domates tarlalarında görüşlerini açıkladılar.  Aynı zamanda üretici olan Ziraat Mühendisi  Ata Gün, ilk olarak  domates fidelerinin tarlaya dikilmesine kadar yapılan aşamaları anlattı. Ata Gün, “Özel firmalar tarafından üretilen fideleri 13 kuruştan alıyoruz.  Bir dönüm araziye 3 bin fidan dikiliyor. Tarlanın hazırlanması, fidelerin dikimi, ilk ilaçlamaların yapılması ile bizlere bir dönümün maliyeti 2500 lirayı buluyor. Tabii bu durumda  sadece geçimini domatesten temin eden ürecilerimiz kara kara düşünüyorlar. Aldıkları kredilerin geri dönüşlerini, salça fabrikaları ile yaptıkları taahhütnamelerin yanında yuvalarındaki yaşamlarını nasıl sürdüreceklerini düşünüyorlar. Yetkili birimlerin, siyasilerimizin, ürecilerimizin bu sorunlarını dile getirerek çözüm yolları aramaları biraz olsun nefes aldıracaktır.” Derken, Akselendi  mahallesi muhtarı  Ömer Akaydın, “ 5000 dönüme yakın arazimizde önemli derecede hastalık var. Bu günlere kadar hastalığın etkisi ile  2 bin dönüm arazideki  domates tarlaları sürüldü. 3 bine yakın arazide de mücadele devam ediyor. Buralarda da  rekoltenin yarı yarıya düşeceği de ay bir gerçek.” Hasan Kızıl, “60 dönüm domates diktim. 30 dönümünü sürdüm. Buraya mısır dikeceğim. Diğer 30 dönüm ile mücadele ediyorum.” İlyas Opçin 40 dönüm, Lütfü Karaoğlan, 25 dönümdeki domates tarlarını sürdüklerini belirtiyorlar.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Akhisar İlçe  müdürlüğü yetkililer, solgunluk virüsü adının konduğu hastalığın domates tarlalarında bir ay kadar önce görüldüğünü, hemen ovadaki tespitleri yaptıklarını, il müdürlüğüne ve alınan numunelerin Bakanlığın Bornova’daki laboratuarları yollandığını, ilden sonra bakanlığında bilgilendirildiğini, bu güne kadar yapılan araştırmalarda  hastalık için  kimyasal bir çere bulunmadığını belirtiyorlar. Yetkililer, üreticilerin mağduriyetlerini gidermek için, fide satıcıları ile  ürünlerini  taahhüt ettikleri salça fabrikalarına teslim sorunlarında  müdürlük olarak  her türlü yardımı yapacaklarını söylediler.

Yoğun bir şekilde Akhisar, Gölmarmara, Kınık, Bergama  ovalarında  salçalık ve kurutulmak için domates üreticileri, ellerine geçen paraya kadar adeta kısır bir döngü içinde bulunuyorlar. Üreticiler ilk olarak kal dekar domates ekeceklerini tespit ettikten sonra, salça fabrikaları ve firmalar ile sözleşmeler imzalayarak,  ürettikleri domatesleri teslim edecekler diye taahhütte bulunuyorlar.  Taahhüt sonrası, şartlarına göre avans, ilaç, gübre temini için boş senetler imzalıyorlar.  Tescilli fideleri  özle firmalardan temin ettikten sonra, tarlarına dikip ilaçlama, gübreleme, sulama işlemlerini yaparak ürünlerini yetiştirmeye başlıyorlar. Normal yıllarda ürünlerini ilk günden itibaren sona güne kadar taahhütte bulundukları fabrikalara teslim ediyorlar. Hesaplamalar sonunda paralarını tahsil ediyorlar. Bu yıl ilk defa ortaya çıkan ve çözümü olmayan  Solgun Virüsü  hastalığı karşınında mağdur olanları önümüzdeki aylarda, taahhütte bulundukları fabrikalar ile ne gibi sorunlar yaşayacakları  endişesi yaşıyorlar.  (Haldun Akyüz)