TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Binali Yıldırım tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını Anayasanın 98. Maddesi ve TBMM İçtüzüğünün 96. Maddeleri gereğince arz ederim.

Ecz. Özgür ÖZEL Manisa Milletvekili

30 yıldır Akhisar Belediyesi tarafından kullanılmakta olan Akhisar Çöplüğü Manisa ilinin Büyükşehir Belediyesi olmasından sonra 2015 yılında Büyükşehir Belediyesine devredilmiştir. Söz konusu atık depolama alanı TOKİ konutlarına çok yakın bir mesafede bulunup civarda yaşayan vatandaşlarımızı ciddi manada rahatsız etmektedir.

Akhisar Belediye’sinin Manisa Büyükşehir Belediye’sine yazdığı 28 Şubat 2018 tarihli yazısında; Akhisar ve çevre mahallelerin günlük evsel atık miktarının 185 ton/gün civarında olduğu, Akhisar araçları dışında son 1 ayda Sakarya, Düzce, Kocaeli, İzmir ve çeşitli illerden her gün 20 kamyon (400 ton) olmak üzere siyah renkli sıvı arıtma çamuru döküldüğünün tespit edildiği belirtilmiş ve Büyükşehir Belediyesine rehabilite etmesi amacıyla tahsis edilen alanın arıtma çamurlarıyla doldurulması işleminin sonlandırılması talep dilmiştir. Konuyla ilgili Büyükşehir Belediyesinden yapılan açıklamada; “Akhisar çöplüğü kapanacak. Ancak gelen hafriyat araçları ile endüstriyel araçlar karıştırılmış. Akhisar’da bulunan hafriyatları ihtiyacımız dahilinde ve Zabıta kontrolünde buradaki çöp sahasına alarak çöplerin üzerini kapatıyoruz. Borulama sistemimiz de yapılıyor. İçindeki metanı çekip elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu da bir iki aylık süre içerisinde gerçekleşecek bir olay. 2018 yılının sonunda bu alan inşallah tamamen kullanıma kapanıp rehabilitasyon işlemlerine başlanmış bir alan olacak” denilmiştir. Ancak vatandaşların kötü kokudan duydukları rahatsızlığın devam etmesi ve Belediyenin “endüstriyel araç” ifadesi üzerine; arıtma çamuru olduğu söylenen atığın içerisinde zehirli metallerin olabileceği şüphesiyle Cumhuriyet Halk Partisi Akhisar İlçe Başkanlığı savcılığa suç duyurusunda bulunmuştur. Şu anda dökülen atıktan örnek alınamaması için Büyükşehir Belediyesi tarafından önceki atıkların üstünün başka atıklarla kapatılmaya çalışıldığı iddia edilmektedir.

Bununla ilgili olarak;

Akhisar’daki katı atık depolama alanı ne kadarlık bir alanı kapsamaktadır? Bu depolama alanının kaldırılması için herhangi bir çalışma var mıdır? Çalışma var ise bu çalışmanın detayları nedir, depolama alanının ne zaman kapatılması planlanmaktadır?

Vahşi katı atık depolama alanının yanına TOKİ konutları yapılırken herhangi bir inceleme yapılmamış mıdır? Buraya TOKİ konutları yapılırken civarda yaşayan vatandaşlarımızın olumsuz yönde etkileneceği düşünülmemiş midir?

Çevre illerden her gün 20 kamyon civarında getirilip söz konusu depolama alanına dökülen madde bilginiz dahilinde midir? Söz konusu madde ile ilgili uzmanlar tarafından inceleme yapılmış mıdır? Yapılmış ise dökülen maddenin içeriğinde ne vardır?

Ağır metal içerdiği iddia edilen bu atıklardan sızabilecek zehirlerin çevredeki tarım alanlarına zarar vermemesi için herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Yaz aylarında zehirli atıkların buharlaşabileceği düşünüldüğünde civardaki vatandaşlarımızın sağlıklarını korumak için herhangi bir önlem alınmış mıdır?

Akhisar’daki vahşi atık depolama alanına zehirli olduğu iddia edilen atık çamur döken ve vatandaşlarımızın sağlığını tehdit edecek fiilde bulunan bu kişiler ve şirketlere karşı herhangi bir yaptırım uygulanmış ya da uygulanacak mıdır?

2015 yılından beri Büyükşehir Belediyesine bağlı olan depolama alanı hakkında 3 yıldır herhangi bir işlem yapılmaması hususunda Bakanlıklar harekete geçecek midir?

Akhisar katı atık depolama alanına İzmir ve Kocaelinden gelen ve 400 ton arıtma çamurunu döken kamyonların irsaliyelerinin Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Uzunburun Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’ne kesildiği iddia edilmektedir. Söz konusu iddialar doğru mudur?

Akhisar katı atık depolama alanına çamur döken kamyonların irsaliyesinin Uzunburun Tesisine kesildiği iddiaları doğrultusunda; Manisa Büyükşehir Belediyesi’nin Uzunburun Katı Atık ve Bertaraf Tesisi ihalesi ile ilgili olarak; ihaleyi alan Manisa Geri Dönüşüm Enerji A.Ş firmasının sahibi olan Cihan Yürekli’nin Türkiye’de başka belediyelerden de ihale aldığı bilinen Eman Enerji firmasının Genel Müdürü olduğu bilinmekte midir? Cihan Yürekli’nin ve/veya Eman Enerji firması Türkiye’deki başka hangi belediyelerde ihale almıştır? Bu ihalelerin toplam bedeli nedir?

Cihan Yürekli’nin 51 Belediyeye danışmanlık yaptığı iddiaları bulunmaktadır. Söz konusu iddialar doğru mudur? Doğru ise bunlar hangi belediyelerdir?