KOAH farkındalığının ve başta sigara olmak üzere risk faktörlerinin bilinirliğinin arttırılması gerektiğini belirtmiştir. 

KOAH nedir?

Kronik (Müzmin) Obstrüktif (Tıkayıcı) Akciğer Hastalığının kısaltılmış ismi olan KOAH, zararlı toz, gaz ve parçacıkların solunması sonucu hava yollarının daralması ile sonuçlanan ilerleyici bir hastalıktır.

Bu hastalık ne sıklıkta görülür?

Toplumumuzda 40 yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasından sadece biri doktora başvurmakta ve doğru tanı konmaktadır. 

KOAH tehlikeli bir hastalık mıdır?

Toplumun KOAH konusunda yeterli bilgiye sahip olmaması hastalığın etken tanısını ve etkin tedavisini güçleştirmektedir. Ülkemizde solunum sistemi hastalıkları en sık görülen 3. ölüm nedenidir. Bu ölümlerin %60’ı KOAH nedeni ile oluşmaktadır. 

KOAH neden olur? Kimlerde görülür?

Hastalığın en önemli nedeni SİGARA bağımlılığıdır. Ülkemizde 20 yaş üstü kişilerin yarısı sigara bağımlısıdır. Dolayısı ile bizim gibi sigara içme alışkanlığının çok yaygın olduğu ülkelerde KOAH önemli bir halk sağlığı sorunudur. 

Diğer tütün ürünleri (pipo, puro, nargile, elektronik sigara gibi) ve pasif içicilikte KOAH gelişimine katkıda bulunmaktadır. Biyomas  (odun, tezek, kök benzeri yakıt gibi) kullanımına bağlı iç ortam hava kirliliği ve tozlu-dumanlı işiyerlerinde çalışmak da önemli çevresel risk faktörleridir.

Son yılllarda önemi giderek vurgulanmaya başlayan fiziksel aktivitede azalma, hareketsizlik de artık bir risk faktörü olarak kabul edilmektedir.

KOAH’lı bir hastanın şikayetleri nelerdir?

En sık görülen şikayetler nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. Hastalar genellikle bu şikayetleri önemsemezler ve sigara içmenin doğal bir sonucu olarak kabul ederler. Hastalık ilerledikçe öksürük ve balgam şikayetleri de artar. Nefes darlığı başlangıçta hızlı yürüme ve merdiven çıkma gibi eforlarla olurken, giderek artar. İstirahatte yada küçük eforlarla olurken, giderek artar. İstirahatte yada küçük eforlarla dahi nefes darlığı olmaya başlar. 

KOAH tanısı nasıl konur?

KOAH’ın tanısı “nefes ölçüm testi”  ile kolayca konabilmektedir. Hastalık ne kadar erken teşhis edilirse ve ne kadar erken tedaviye başlanırsa hastalık o kadar az rahatsızlığa neden olacaktır. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içen veya tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam, nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp “nef es ölçüm testi” yaptırması gerekir. Bu test ile hem hastalığın tanısı konur. Hem de şiddeti belirlenir. Tedavi hastalığın şiddetine göre belirlenecektir.  

KOAH nasıl tedavi edilir?

KOAH ilerleyici olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalıktır. KOAH’lı bir hastanın yapması gereken ilk iş sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurmasıdır. Sigara bağımlılığı tedavi edilebilen bir hastalıktır. Bunun dışında zararlı toz ve dumandan uzak durulması, grip ve zatürre aşılarının yapılması, fiziksek egzersizlerin uygulanması önemlidir. 
İlaç tedavisinin temelini solunum yoluyla alınan ilaçlar oluşturur. Bu ilaçların etkili olabilmesi için doğru teknikle kullanılmaları gereklidir. Sanılanın aksine yan etkileri çok azdır. 
Ağır ve çok ağır hastalar uzun süreli (günde en az 15 saat) oksijen desteğine ihtiyaç duyarlar. Nefes yoluyla alınan ilaç tedavileri yanı sıra fiziksel fiziksel aktivitenin önerilmesi hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçların önlenmesi hastalığın ilerlemesi ve kötü sonuçların önlenmesi açısından önemlidir. Bu amaçla düzenli olarak yürüyüş yapmak önerilebilir.
Daha sağlıklı bir yaşam, KOAH’la beraber sağlıklı nefesler için yürüyün. 
Detaylı Bilgi ve Randevu için 0236 404 0 404