Normal koşullarda kişiler beslenmelerinde 3-4 öğün hatta ara öğünlerle 6 öğüne kadar çıkabilirken bu öğün sayısı Ramazan ayında 2 öğüne düşmektedir.  İşte bu dönemde kilo verilebilirken,sağlıksız ve yanlış beslenme sonucu kilo alımı da görülebilmektedir.

Ramazanda sağlık sorunu olanların hekimlerine danışarak bu ibadetlerini yerine getirmeleri önemlidir.

Ramazanda kilo kontrolünü sağlamak ve sağlıklı beslenmek için ;

 
•    Normal koşullarda azar azar sık sık beslendiğimiz gibi ramazanda da bunu sürdürmemiz gerekmektedir. Bu yüzden almamız gereken besin ihtiyaçlarımızı öğün sayımızı artırarak muhakkak sahur yaparak karşılamalıyız. 
•    Orucunuzu ılık suyla açmaya özen gösterin. İftar ve sahur arasında  2-2,5 litre su içiniz. Su yanında ek olarak ayran, komposto, meyve suyu da tüketebilirsiniz anca ana kaynak olarak en az 2-2,5 litre su içmelisiniz.
•    Sahurda ve iftar sonrası çay ve kahve miktarınız 2-3 fincanı aşmamalıdır. Çünkü çay ve kahve diüretik yani su atımına neden olduğundan gün içersinde kaybettiğiniz suya ek olarak su kaybı yaşamamanız gerekmekte ayrıca tansiyonunuz için tüketimini sınırlandırmanız gerekmektedir. Bu yüzden çay ve kahve tüketiminizde her fincan da bir bardak su içerek dengelemeye özen gösterin. 
•    İftardan 1 saat sonrahafif tempoda yürüyüş yapınız.

SAHUR İÇİN ÖNERİLER

Yağlı gıdalardan uzak durulmalı, tuzlu besinler tüketilmemeli, protein ağırlıklı bir sahur yapmalıyız. Sahurumuzda muhakak yumurta, peynir, süt, yoğurt gibi protein kaynaklı gıdalara ve kan şekerinin dengeli seyretmesi için yanında ekmek tüketimi gerekmektedir. 
•    Sahurda taze veya kuru meyvelere yer verebilirsiniz ancak yanında süt, yoğurt, ayran gibi protein içeren süt ve süt ürünü veya yağ kaynağı olarak ceviz,  badem gibi besinler tüketip kan şekerinizi olumlu etkilemesini sağlamalısınız.

Sahurda hafif kahvaltılar veya çorba ve hafif zeytinyağlı sebze yemekleri tüketilebilinir.

İFTAR İÇİN ÖNERİLER 

 İftarda bir anda hızlıca besin tüketimi yapıp tüm gün yemeniz gerekenleri tek bir öğünde almaya kalkışmayın. 

İftariyelik olarak adlandırdığımız ceviz,zeytin, kuru meyveler, peynir, tereyağ vs.  için her gün birini tercih ederek orucunuzu açınız. 

Muhakkak bir kepçe çorba için ve kısa süre midenizi dinlendirin. Kısacası iftarı iki öğün beslenme şeklinde yapınız. 

Yağlı ve ağır yemekleri iftarda tercih etmeyiniz daha hafif yemekleri tüketiniz. 

Yemeklerin suyunu tüketmemeye çalışın böylelikle daha az yağ almış olursunuz.

Makarna, pilav gibi karbonhidrat bakımından besinlerden ramazan boyunca uzak durmaya çalışınız. Bu besinler kan şekerinin dengesizleşmesine, insülinin hızla artmasına ve karın çevresinde yağlanmalara sebep olup sonucunda kilo aldırmaktadır. 

•    İftarda yemekleri çok sıcak olarak tüketmemeniz gerekmektedir. Çükü çok sıcak besin tüketimi ağız içi,yemek borusu ve mide de yaralara hatta kanserlere sebebiyet vermektedir.
•    İftardan hemen sonra tatlı tüketimininde kaçının. Bu yüzden hemen ardından tüketmek yerine bir süre sonra tüketmeye çalışmalı ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmelisiniz. Ayrıca tatlı ihtiyacınıza alternatif olarak taze ve  kuru meyveleri de tüketebilir ramazan boyunca oluşabilecek kabızlığınıza çözüm oluşturabilirsiniz. 

Sağlıklı ramazanlar dileklerimle…