Akhisar Balıkesirliler Derneği tarafından, UNESCO Dünya Kültür Mirası Temsili listesinde bulunan Dursunbeyli ilçesine özgü ve yaklaşık 200 yıllık geçmişe sahip “Barana Gecesi” Akhisar Belediyesi Hüsnü Kahraman Kültür Parkı Gölet salonda düzenlendi.

Akhisar Balıkesirliler Derneğinin ev sahipliği yaptığı gece ilk olarak Dernek Başkanı Şaban Taşkıran katılımcılara teşekkür etti. Dursunbey Folklor Araştırma ve Turizm Derneği, Barana ekibi ilk olarak salon dışında türküler söyleyerek salona giriş yaptı. 

Dursunbey’e özgü çeşitli türküler ve oyunlar sergilenirken Dursunbey Folklor Araştırma ve Turizm Derneği başkanı Halil Erkek tarafından Barana’nın tanımı konuk ahbaplara anlatıldı. Türk tarihinin kültür zenginliklerinden biri olan 'Barana Geceleri'nin asıl amacı eğitim, sosyal dayanışma ve yardımlaşma olduğuna dikkat çeken Halil Erkek, Birçok bilge insanların görüş ve fikirleri sıra gecelerinde öğrenilir. Küçük yaşında babasıyla sıra gecesine gelen bir çocuk toplum içerisinde nasıl davranması gerektiğini, gelenek ve görenekleri, konuşma adabını, müzik kültürünü ve makam geleneğini öğrenir. Bu sayede müzikteki ilk kulak eğitimi de alır. 'Barana Geceleri' bu güzelliler ile asırlar süresince gelişir ve yeni nesillere bu kültür tüm güzellikleri ile aktarılırdı” dedi. Gece’de Baranaya özgü çeşitli orta oyunları da sergilendi.

Geceye TBMM KİT Komisyon Başkanı AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, Akhisar Garnizon Komutanı Hava İstihkam Albay Mehmet Şahin, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, İlçe Emniyet Müdürü Engin Pınar, Belediye Başkan Yardımcısı Ali Velestin katıldı.
(BG-ED)