Sakarya, Türkiye'nin 2023 hedefleri için kadın girişimcilere ihtiyacı olduğunu belirterek, “Eğer kadınlar olmazsa bu hedefi yakalayamayız. Bunun için şu an kadınlara verilen desteği bir kat daha artırmak gerekiyor” dedi.

TOBB Kadın Girişimciler Kurulu Üyeleri ve TOBB İl Kadın Girişimciler Kurulu İl Başkanları, M. Rifat Hisarcıklıoğlu ile bir araya geldi. ATSO Meclis Başkanı Feride Sakarya’nın katıldığı ziyarette Hisarcıklıoğlu, 2007 yılından bugüne yürütülen çalışmaları anlattı. Hisarcıklıoğlu, “2007 yılında Türkiye’deki tüm işverenler içinde kadınların oranı yüzde 4.5’tu. 2017’de bu oran yüzde 10’a yaklaştı. İşte bu başarı sizindir, sizin eserinizdir. Ama bununla yetinemeyiz. Nüfusun yarısını oluşturan kadınların, ekonomide erkeklerle eşit düzeye çıkması için daha çok çalışmalı, başarmalıyız” dedi. Kadın girişimciler ile Hisarcıklıoğlu'nun ziyaret ettiği Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ise kadın girişimcilere yenilikçi ve teknoloji odaklı projeler üretmeleri çağrısında bulundu. Pekcan “Söz veriyorum, projelerinize Bakanlığımın dışında da uluslararası fonlardan finansman bulacağım. Yeter ki siz yaratıcı, sürdürülebilir, yapıcı, uygulanabilir, istihdam artırıcı projelerle gelin" diye konuştu.

“DESTEK ARTMALI”

ATSO Meclis Başkanı Feride Sakarya ziyaretler sonrası yaptığı açıklamada kadın girişimcilerin ülke ekonomisi için önemine dikkat çekti. Sakarya ekonomik açıdan kalkınmış ülkelerde emek, sermaye, hammadde eksikliklerinin kolayca temin edilebildiğini ancak girişimciliğin ithal edilebilir bir kalem olmadığını hatırlattı. Girişimcilik eksik olduğu zaman üretim ve yatırımın başarılı olamadığını ifade eden Sakarya “Son yıllarda Türkiye’de yüksek ekonomik büyümeye rağmen bölgeler arasındaki büyük gelişmişlik farkları halen devam ediyor. Bu farkları minimum seviyeye indirmek için kadın girişimciliğine verilen destek daha da artırılmalı” dedi.

Kadınların iş dünyasına adım atmalarının önünde bilinenlerden çok daha fazla engel olduğunu söyleyen Sakarya, “Örneğin Türkiye nüfusunun yarısını kadınlar oluşturuyor ama ülkemizdeki gayrimenkulerin yüzde 10'u bile kadınların üzerine değil. Bu yüzden girişimde bulunmak isteyen kadınların önüne ilk ekonomik engel böyle ortaya çıkıyor. Kadın girişimcilerin erkeklere kıyasla, teminat olarak gösterecek mal varlıkları daha az. Hepimizin bildiği nedenlerden dolayı da piyasa tecrübeleri daha düşük. Bunlar birleşince de kadın girişimcinin hızla değişen ekonomik koşullarla baş etmekte zorlanması kaçınılmaz oluyor. Oysa Türkiye olarak 2023 hedeflerimiz var. Bu hedefe ulaşmak ancak kadın girişimcilerle mümkün. Eğer kadınlar olmazsa bu hedefi yakalayamayız. Bunun için şu an kadınlara verilen desteği bir kat daha artırmak gerekiyor. Bakanımız bu konuda her türlü desteği vereceğini belirtti. Kadınlarımız da artık tüm koşulları zorlamalı ve iş dünyasına adım atmalı” diye konuştu.