Başkan Ergün, MASKİ Genel Müdürlüğünün kuruluşundan günümüze yapılan analizleri ve sonuçlarını kamuoyu ile paylaşırken, MASKİ kurulmadan önceki İl Özel İdaresi döneminde Manisa'nın köylerinde 2002-2013 yılları arasında bu analizlerin neden yapılmadığını da sordu. Özdağ'ın şebekeye bağlı olmayan cami, okul ve köy çeşmelerinden alınan su numunelerinin analizlerini halkta infial oluşturacak şekilde mikroplu olarak lanse ettiğinin altını çizen Başkan Ergün, ‘Klor seviyesinin düşük olması, asla suyun mikroplu olduğu anlamına gelmez. Halkımızın içi rahat olsun” diye konuştu.

Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, ulusal medyada Manisa'nın içme suyuna yönelik olarak oluşturulan algı kampanyası üzerine; Web tv ekranlarında Başkanla Başbaşa programında asılsız iddialara yönelik olarak açıklamalarda bulundu. Yıllara göre rakamları tek tek açıklayan Başkan Ergün,  “MASKİ kurulmadan önce 2012 yılında 2 bin 914 tane analiz yapılmış, bunların 605 tanesine uygunsuz raporu verilmiş, 2013 yılında 4 bin 769 tane analiz yapılmış bunun bin 226 tanesine uygunsuz raporu verilmiş. Ak Parti Milletvekilinin iddia ettiği gibi mikroplu su içiriliyormuş, insanların çocukları ölüyormuş. Çocukları öldürüyormuşuz. İnsan utanır bunları söylemekten, böyle bir itham altına bizleri sokmaktan. İl Özel İdaresi, 2013 yılında il genelinde içme suyu için harcadığı para 1 buçuk milyon lira. Sen bu parayla ne yaptın bu 1080 mahalleye eski adıyla köye. Önce bunlara cevap verecek” dedi.

Vatandaşlara Nasıl İçirdiniz Bu Suları, Hiç Mi Vicdanınız Yok Sizin?
Başkan Ergün, canlı yayında 1 Eylül 2017 ila 20 Aralık 2017 tarihleri arasında MASKİ Genel Müdürlüğü tarafından ilgili kurumlar nezdinde yapılan analizleri de paylaştı. Ergün, “1 Eylül 2017 ile 1 Aralık 2017 tarihleri arasında son 4 ay içerisinde Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından yapılan analizler hakkında bilgiler vereyim. Eylül ayında 500 tahlilin 201i uygunsuz, Ekim ayında 448 tahlilin 155'i uygunsuz, Kasım ayında 394 tahlilin 103'ü uygunsuz, Aralık başı itibariyle 265 tahlilin 67'si uygunsuz bulunmuştur. Son 4 aya baktığınızda nereden nereye geldiğini görürsünüz. MASKİ Genel Müdürlüğü, bu noktada gereğini yapıyor. Manisa'nın suyu hiç bugünkü kadar sağlıklı olmadı. 2014 yılında MASKİ kurulduğunda önüme gelen ilk fotoğraflarda yılanların, hayvan leşlerinin, farelerin, solucanları, küf ve pas içerisindeki o su depolarının fotoğraflarını gördükten sonra, be Allah'ın kulları dedim, hiç mi vicdan yok sizde, insanlara nasıl bu depolardan su içirdiniz? İlk talimatım bu su depolarının yenilenmesi oldu” diye konuştu.

38 Mahalleyi Yasal Sınırların Dışında Gösterdiler
Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğü'nde içme suyu analizlerinin yapıldığını belirten Başkan Ergün, ilgili vekilin açıklama yaptığı mahallerin 38 tanesinin 2 ila 7 arasındaki klor seviyesine sahip olmasına rağmen, yasal sınırlar dışındaymış gibi yanlış bir yönlendirmede bulunduğunun altını çizdi. Başkan Ergün, “Genel bir açıklama yapayım. Vatandaşlarımıza sağlıklı bir su temin etmek amacıyla MASKİ Genel Müdürlüğümüz, Manisa'nın sularının sürekli olarak Manisa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve tek akredite kuruluş olan İzmir Halk Sağlığı Müdürlüğüne analiz ettirmektedir. Ayrıca kendi ekiplerimizde sürekli olarak ölçüm ve izleme yapmaktayız. Mikrop olduğu iddia edilen suların bir kısmında klor seviyesinin düşük olduğu görülmektedir. Bu analizlerin yapılmasının amacı da, klor seviyesinin yasal sınırlar içerisinde tutmaktır. Açıklamalarda klor seviyesinin düşük olduğu sularda mikrop olduğu iddia edilmektedir. Klor seviyesinin düşük olduğu bu mahallelerde halkımız rahat olsun, sular asla mikroplu değildir. Su numunelerinin alındığı yerlerin cami, okul ve mahalle çeşmeleri olduğu görülmektedir. İşin tuhaf tarafı Halk Sağlığından uygun değildir raporu alınan yerlerin klor seviyesi 2 ila 7 arasında olması lazım. Burada 2-3-4-5'lerin olduğu yerleri de uygun değildir denilen yerlerin arasında dahil etmişler. 38 tane de mahalleyi buraya eklemişler” dedi.

12 Yıldır Neredeydiniz?
Ak Partili vekilin halkta infial uyandıracak şekilde açıklamalarda bulunmasının yakışıksız ve asılsız olduğunu vurgulayan Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, madem içme sularında sorun vardı 12 yıldır neredeydiniz diye sordu. Başkan Ergün, “Kanunun dışında belirtilen yerlerden alınan suların numune olma durumu olamaz. Su deposunun çıkış musluğundan o suyu alacaksın. Vatandaşın kendi tesisatından kaynaklanan bir sıkıntı varsa, MASKİ bundan sorumlu değildir. Selendi de bunun örneğini yaşadık. 3 musluğu var, ikisi temiz biri değil. Ekiplerimiz inceledi. Kendi tuvaletindeki tesisattan kaynaklanan sorun olduğu tespit edildi. Tekrar vatandaşlarımıza hatırlatayım. Cami ve mahalle çeşmelerinin hepsi şebekeye bağlı değildir. Yani cazibe ile hayır ile alınan sular da var. Cami ve okulların kendi depoları olup, bu depoların ve parsel içindeki depoların sorumluluğu MASKİ ye ait değildir. 2002-2014'e kadar geçen süre içerisinde o vekile sormak lazım, hangi köylerde kimlerin çocukları ölmüş, salgın olmuş, kendileri açıklasın. Zaten bu şekilde itham etmek kendisine yakışmıyor. Buyur açıkla. Bende 2012-13 verileri var. Hepsini açıklarım. 12 sene neredeydiniz. Köy köy, hepsinin fotoğrafları elimde” diye konuştu.

Klorlama Cihazlarının İhalelerini Gün Gün Paylaştı
MASKİ Genel Müdürlüğü'nün içme suyu depolarının bakım ve onarımlarına paralellik gösteren plan ve programı doğrultusunda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Başkan Ergün, “İdaremizin yaptığı çalışmalar neticesinde her geçen ay klor eksikliği bulunan su analizleri sürekli olarak azalmaktadır. Bunun kontrolünü de biz yapmıyoruz, Halk Sağlığı Müdürlüğü yapıyor. Veriler, yaptığımız çalışmaların ne kadar doğru olduğunun bir göstergesidir. Klor seviyesi içerisinde olan analiz raporlarının da uygunsuz olarak gösterilmesi manidardır. MASKİ birilerinin söylemleri ile değil, kendi plan ve programı çerçevesinde çalışmalarını yürütmektedir. Buranın bir genel müdürlüğü var, Büyükşehir Belediye Başkanı var, buradaki kararları yetkileri ilgili idare alır. Benim nereyi ne şekilde yöneteceğimin kararını vatandaş verir. MASKİ kurulduğu günden itibaren klorlama sistemi ille ilgili ihale ve alımlar yapmaktadır. İlgili vekilin iddia ettiği gibi ben söyledikten sonra ihale yaptılar söylemini 16 Ağustos tarihinde benim söylemimden sonra ihaleye çıkıldığı ithamı asılsızdır ve hiçbir dayanağı yoktur. MASKİ olarak, tam otomatik klorlama cihazları ile ilgili 23 Ekim 2015, 7 Aralık 2016, 9 Mart 2017 tarihlerinde farklı usuller ile ihaleler yapılarak, klorlama cihazları alınmıştır. 1600 tane depo var köylerde, sadece 185 tanesinde manuel klorlama cihazı kalmıştır. Diğerlerinin gereği yapılmış. Eksik kalanlar için 20 Haziran 2017 Genel Müdürlük makamından ihale oluru alınmış olup, 4 Temmuz da ise yaklaşık maliyet komisyonu oluşturulmuştur. Bunların belgeleri var. İstiyorsa, kendisine takdim ederim. 24 Ağustos tarihinde gazete ilanına çıkılıyor. 19 Eylül 2017 tarihine Kamu İhale Kurumu ihale gününü veriyor. Yapılan ihale sonucunda firmalardan bir tanesi kamu kurumuna itirazda bulunuyor. Zaten bizim şanssızlığımız bu. Nasıl Büyükşehir'de yaptığımız tüm ihalelere yatırımlara itirazlar geldi biliyorsunuz, MASKİ'ye de geldi. 30 Kasım tarihinde satıcı firmanın evrak eksikliğinden dolayı kamu ihale kurumu ihaleyi iptal ediyor. Dosyayı eksik bulduğu için. İptal kararı 7 Aralık 2017 tarihinde bize tebliğ ediliyor. Hukuki sürecin bitmesini bekleyen idaremiz, 21B acil ihale türü kapsamında 19 Aralık 2017 tarihinde yeni bir ihale daha yapıyor. 12 gün gibi kısa bir çalışma ile ve ihtiyacı olan klor cihazlarının alım sürecini başlatıyor. Yani bakkala gittim ekmek aldımla olmuyor bu işler. Görüldüğü üzere, idaremizin yapmış olduğu ihaleler, basında yer aldığı gibi yapılan açıklamalarla değil, depo bakım onarımlarıyla birlikte belirli plan ve program çerçevesinde yürütülmektedir. Kanunlar nezdinde yürütülmektedir” dedi.

Önce O Depoları Temizleyeceğiz, Halkı İnfiale Sürüklemeyin
Klorlama cihazlarının takım işlemlerinin depo bakım ve onarımlarından sonra yapıldığını ve bu şekilde amaca hizmet edebileceğini belirten Manisa Büyükşehir Belediye Başkanı Cengiz Ergün, “Cihazların hemen takılmaması ise, içme suyu depolarının yenilemesine tabi olmasından kaynaklanmaktadır. Yani o pis depoların bakım ve onarımları yapılmadan otomatik klor cihazlarının takılması hiçbir şey ifade etmektedir. MASKİ'den önce içme suyu depolarında hiçbir çalışma yapılmamıştır. MASKİ kurulmadan önce İl Özel İdaresi döneminde o izbe depolardan, farelerin, yılanların olduğu depolardan vatandaşımıza yıllarca su içirilmiş. He ölen olmuş mu olmamış? Dün, o kinle, o hırsla söylenen ‘Çocuklarınızı Öldürüyorlar' söylemini ben esefle kınıyorum. İnfiale mi sebebiyet vereceksiniz bu tür söylemlerle” diye konuştu.

Yatırımlar, Durmaksızın İlerliyor
AK Parti Manisa Milletvekili Selçuk Özdağ'ın haksız eleştirilerine analizlerle çürüten Başkan Ergün, “2014 yılında MASKİ Genel Müdürlüğümüz kurulduğunda ilk talimatım su depolarının yenilenmesi oldu.  MASKİ 476 tane içme suyu deposunu baştan aşağı yeniledi. Ve buna 16 milyon TL para harcadık. 178 içme suyu terfi binamızdaki çalışmalar yüzde 95 oranında tamamlandı. Bununla da kalmadık bakım onarım yapılamayan depoların yerine, artık kullanılamaz halde olan depoların yerine 7 milyon 700 bin lira bütçe  ile de 47 tane yeni içme suyu deposu inşa etmişiz. Buna ilaveten 22 tanesinde daha çalışmalar devam ediyor. Manisa tabii ki yer altı sularına mahkûm. Toplamda baktığınız zaman MASKİ Genel Müdürlüğü su depolarıyla 38 milyon lira para harcamış. 2014-2017 yılları arasında genel müdürlüğümüzün harcamış olduğu yatırım 270 milyon lira. Söylemlere değil, tespitlere dayanarak yapmış olduğu bu çalışmalar neticesinde depo ve bakım onarım, içme suyu arıtma tesisleri ve klorlama sistemlerine bugüne kadar 28 milyon lira harcama yaptı. Bunun yanı sıra 10 milyon liralık da yatırım devam ediyor” dedi.



İçişleri Bakanlığından Bütçenin İznini Çıkartsın
Başkan Ergün, “Mesnetsiz iddialarıyla halkta infial yaratmak ise, karşılığı suçtur. Onun için ben herkesi duyarlı olmaya davet ediyorum. Devletin kurumlarını hafiye gibi çalıştıracağına, İçişleri Bakanlığı'nda 4-5 aydır bekletilen krediyi, ilgili vekil takip etsin de MASKİ Genel Müdürlüğü'nün, Büyükşehir Meclisinde oy birliğiyle geçirttikleri diye övündükleri kararını bekletmesin. Onun iznini çıkartısın ilk önce. İller Bankasından alınacak olan kredinin ön oluru İçişleri Bakanlığından alacağın yazıyla oluyor. İzinle oluyor. İlgili vekil mikrobu takip edeceğine önce gitsin İçişleri Bakanlığından iznin çıkarılmasını sağlasın. Bütün mesela o Cengiz Ergün hizmet yapmasın. AK Parti gurubu bütçeyi kısıyor. Selçuk Özdağ beyefendi eleştiriyor, hem de haksız yere eleştiriyor. Bu ne yaman çelişki anlamış değilim” dedi.

Cazibeli Suyumuz Yok
Su ücret tarifeleriyle ilgili olarak da açıklamalar yapan Başkan Ergün, “Manisa hep yeraltı sularına mahkûm edilmiş. Tabi bunun nimetini 3-5 tane Büyükşehir Belediyesi cazibeli su ile yaşıyor. Bu belediyelerde o cazibeden dolayı, elektrik giderleri olmadığından suyu 2 lira civarı veriyor. Bizim ayda 4 buçuk milyon lira ödediğimiz elektrik faturası onlarda yok. Ucuz dedikleri Büyükşehir Belediyeleri cazibeli su kullanıyor” diye konuya açıklık getirdi.

Manisa'nın Suyunu Sattılar
Manisa'daki içme suyunun arıtılması için kurulan İçme Suyu Arıtma Tesisleri hakkında da bilgiler veren Başkan Ergün, “Manisa'mızın suyunu zamanında İzmir'e satanlar, vatandaşlarımızı yer altı suyuna mahkûm edenler, maalesef Manisalı vatandaşlarımızın sağlığını yıllar sonra hatırladılar ne hikmetse. Neden o Gördes'in giden sularını, bir kol da Manisa'ya verdirmediniz zamanında. Bugün mikroplu suları takip eden vekil, neden yıllar öncesi çıkıp da Manisa'ya bunları ifade etmedi. Bunların neden takipçisi olmadınız. Sormak lazım? İzmir, Gördes Barajından içme suyunu temin etmekte bugün. Vatandaşlarımızın da demir, bor, arsenik gibi ağır metallerden etkilenmemesi için İçme Suyu Arıtma Tesisleri kurulma zorunluluğu bulunuluyor. İl Özel İdaresi döneminde İçme Suyu Arıtma Tesisleri kurulmuş olup, ancak bu tesisler çalıştırılamıyordu.  Hepsi atıl durumdaydı. İl Özel İdaresinden 55 tane tesis bize atıl durumda aktarıldı. Selçuk efendi, sayın vekilimiz bu 55 tesis 2014'ten önce niye çalıştırılmıyordu. Bunu neden takip etmedin.  Bir sormak lazım?  Şimdi kalkmışsın ahkâm kesiyorsun. Bu 55 tesisin üstüne 20 tane daha İçme Suyu Arıtma Tesisi inşa ettik. Devam ediyor bu yatırımlar. İlgili müdürlüğümüz 40 tane daha arıtma tesisi için yeni 10 milyonluk bir bütçe daha ayırıyor. İhalelerini yapmışız.  Bana, iki senede Manisa'nın bin 80 köyünün tamamının arıtmalarını bitir, su depolarını bitir diyorsun. Sihirbaz değilim. Ver o zaman devletten para.  Veyahut da İller Bankasından sağla krediyi, İçişleri Bakanlığından çıkarttır izni. Zaten vatandaş hizmeti görüyor” diye konuştu.