Akhisar’da tarihi ve kültürel alanları gündeme getiren sosyal medya sayfası “Geçmişten Günümüze Akhisar” bu kez 8 Aralık Cuma 2017 günü 1 yıllık tadilat sürecine giren Yeni Gülruh Cami’yi ele aldı.

Sayfada şimdiye kadar Cami’nin tarihi ile ilgili çok az bilinenler paylaşıldı. 

Özellikle Cami’nin yapım tarihi ve isminin de eleştirildiği paylaşımda “Caminin adının Yeni Gülruh Camisi ise eskisi nerede” diye vurgu yapıldı.

İşte o gündem yaratacak paylaşım;

DOĞRUSU YAZILMALI

Akhisa'da "Yeni Cami" olarak bilinen Gülruh Sultan Camii, 08.12.2017 tarihinde ibadete kapatılarak, 1 yıl sürecek olan restorasyona alındı.

Gülruh Sultan, II.Bayezid'in eşi aynı zamanda Âlemşah ve I.Selim (Yavuz Sultan Selim)'in annesidir. Gülruh Sultan, Manisa'da bulunduğu süre içinde Akhisar ve Gölmarmara'da pek çok hayır kurumları yaptırmıştır. Bunlardan en önemlisi Akhisar Gülruh Sultan Camii, aş evi, hamam ve müştemilatıdır.

(Başbakanlık Osmanlı Arşivinde Gülruh Sultan Camii ile ilgili 12 adet kayıt olup bunların en eski tarihlisi 1610 yılı, İE.EV.Dosya No:19, Gömlek No:2257'de kayıtlıdır.)

Gülruh Sultan Cami'nin en esaslı tadilat ve tamiratını, 1949 yılında 5.Genel Kurmay Başkanı olan Orgeneral Abdurrahman Nafiz GÜRMEN paşa tarafından yaptırılmıştır. Nafiz Paşa, 1882 yılında Bondum'da doğmuş, bütün çocukluğu ve öğrenim hayatı Akhisar'da (Çınarlı Kapı'da) dayısının yanında geçmiştir.

Gelelim asıl konumuza:

Gülruh Sultan Camii, kitabesi olan nadir camilerimizden biridir. Bu kitabede inşaa tarihi Hicri 923 (miladi 1517) yazıyorken, dış mekandaki tabelada "Yeni Gülruh Sultan Cami 1503" yazıyor. 500 senede 14 senenin ne önemi var denilebilir; doğrudur. Ancak, 1503 yılında padişah II.Bayezid, 1517 yılında ise I.Selim (Yavuz Sultan Selim)'di. Ayrıca 1503, bu caminin inşaa tarihi değil, Şehzade Âlemşah'ın ölüm tarihidir.

Şimdi de isim konusuna gelelim:

Bu caminin adı "Yeni Gülruh Camii" ise, eskisi nerede?

Ümit ederiz ki

Gülruh Sultan Camii'ni kim/kimler restore edecekse, (Akhisar'da bazı tarihi binalarda yapılan restorasyonlarda olduğu gibi) iki sene sonra sıvası ve boyası dökülmez de alacak oldukları parayı helal ettirirler;

yetkili olanlar da isim ve tarih konusunu doğru şekilde yazlar...

Not: Geçmiş yıllarda bu bilgileri Akhisar'da idareci konumunda olanlara aktardığımda, aldığım cevabı aynen yazıyorum:
"Otur oturduğun yerde, çok karıştırma." Ben karıştırmıyorum efendim, caminin kitabesi ve belgeler böyle söylüyor.