Büyükşehir Belediyesi’nin çevre sorunlarının önüne geçebilmek adına önemli yatırımlar gerçekleştirdiğini belirten Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Alanda uzun yıllardır dökülen çöplerden dolayı sürekli yangın oluşması nedeniyle bunu önlemek için günlük üst örtü toprağı yapılması gerekli. Bunu da Akhisar’da bulunan hafriyatları ihtiyacımız dahilinde ve Zabıta kontrolünde çöp sahasına alarak çöplerin üzerini kapatıyoruz. Söylemek istediğim tek şey, çevre sorunu siyasi bir sorun değildir” dedi. 


Manisa Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, Akhisar basınında yer alan, Akhisar çöplüğü ile ilgili açıklamalara yanıt verdi. Akhisar Koordinatörü Doğan Ensivri ile birlikte şehir çöplüğüne giderek konuyla ilgili açıklama yapan Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Manisa’nın sorunlarını kendi sorunlarını bilen Büyükşehir Belediye Başkanımız bu sorunları iyileştirmek için sürekli yeni atılımlar yaptıkça birilerinin hoşuna gitmeyen olaylar oluyor. Bu tarz açıklamalar, iznimiz dışında tel çit kesilerek alana girenler iyi bilsinler ki Büyükşehir tüm karalamalara rağmen görevini tam anlamıyla yapıyor ve yapmaya da devam edecek” dedi.

30 Yıldır Kullanılıyor

Akhisar’daki çöplük alanının Akhisar Belediyesi tarafından yaklaşık 30 yıldır kullanıldığını dile getiren Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Manisa’nın Büyükşehir olmasının ardından alan 2015’ten sonra bize devroldu. Biz de herhangi bir önlemi olmayan, sürekli yanan ve herkesin rahatça girip çıkabildiği bir alanı tamamen çitle çevirip 24 saat kontrol altında tutulan bir alan haline getirdik. Son iki yıldır da yangın riskinin bile ortadan kalktığı bir duruma çevirmeye çalışıyoruz” diye konuştu. 

74 Vahşi Depolama Alanından 68 Tanesi Kapatıldı

Uzunburun Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nin açıldığını hatırlatan Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “İlk olarak 5 ilçeyi kapsayan bir tesisimizdi. Biz yine Büyükşehir Belediye Başkanımızın talimatıyla Manisa’nın 17 ilçesindeki çöpleri bertaraf edeceğiz. 74 tane vahşi depolama alanlarının çoğunu kapatmış durumdayız. Şu anda 6 tane çöplük açık halde. Bu 6 çöplükte Uzunburun’daki kapasite artışının bitmesiyle birlikte kapatılıp, Uzunburun Katı Atık ve Bertaraf Tesisi’nin tüm atıkların bertaraf edileceği entegre bir tesis halini alacak” dedi. 

2018 Sonunda Kullanıma Kapatılacak    

Akhisar çöplüğünün çok eskiden beri kullanılıyor olması nedeniyle sürekli yanan çöplük oluştuğunu belirten Daire Başkanı Yıldırım, “Sinek, koku, yangın ve benzeri durumların oluşmaması adına bunun günlük üst örtü toprağının yapılması gerekli. Akhisar’da bulunan hafriyatları ihtiyacımız dahilinde ve Zabıta kontrolünde buradaki çöp sahasına alarak çöplerin üzerini kapatıyoruz. Borulama sistemimiz de yapılıyor. İçindeki metanı çekip elektrik enerjisi üreteceğiz. Bu da bir iki aylık süre içerisinde gerçekleşecek bir olay. 2018 yılının sonunda bu alan inşallah tamamen kullanıma kapanıp rehabilitasyon işlemlerine başlanmış bir alan olacak” diye konuştu.  

Hafriyat Araçları Endüstriyel Atık Taşıyan Araçlarla Karıştırılmış

Akhisar çöplüğüyle ilgili yapılan açıklamaya üzüldüğünü aktaran Daire Başkanı Ertuğrul Yıldırım, “Gelen hafriyat araçları da endüstriyel atık taşıyan araçlarla karıştırılmış. Ben yine de ilçe başkanımızın o söylemini kulak ardı etmeyip bununla ilgili gerekli çalışmaları başlatacağım. Kim sorumluysa bunun gerekli cezai müeyyideleri gerçekleştirilip, kirlilik ivedi bir şekilde önlenmiş olacak. Burada söylemek istediğim tek şey, çevre sorunu siyasi bir sorun değildir. İlçe başkanımız kaç senedir burada yaşıyor bilmiyorum ama herhalde ilk defa çöplüğe geldi. Önceki halini de bilmediği için şu anki halini çok kötü bir durum gibi lanse ediyor. Ondan ricam çevre ile ilgili sorunlarla ilgilenmek istiyorsa buyursun gelsin, bize hem tecrübelerinden bilgi versin, hem de çevre kirliliği eğer ki oluyorsa görüldüğü gibi biz kirliliği bertaraf ediyoruz, olduğunu düşünüyorsa beraber tespit edelim, kirliliğe birlikte çözüm bulalım” diye konuştu.