Akhisar’daki özellikle kırsal mahallelerde bulunan muhtarların büyük sorunu olan ova yollarının yapımı konusunda görüş alışverişi yapıldı. Konu hakkında Belediye Başkanı Salih Hızlı, sürecin Valilikten gelen cevaba göre şekilleneceğini ancak kesinlikle yapılacağını vurguladı.

Muhtarlar ile birlikte aynı kapsamda Akhisar’da hizmet etmeye çalıştıklarını ifade ederek sözlerine başlayan Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, “Akhisar’ın sorunlarını hepimiz biliyoruz ve bunları da imkanlarımız dahilinde çözmeye çalışıyoruz. Sizler de biliyorsunuz ki çözmeye çalışıp da yapamadığımız şeyler belki imkansızlıklar sebebi ile olmayan şeylerdir. Bu büyükşehir yasası ile bunu bir bahane olarak söylemiyorum, belediyecilik hizmetleri anlamında biliyorsunuz farklılıklar oluştu. Bazı imkanlar biz de bazı imkanlar bazı sorumluluklar büyükşehire belediyesine verildi. Dolaysıyla bunun sancılarını yaşadık 4 yıl boyunca, ova yolları ile ilgili söylenen bir konu var. 

Salih Hızlı: Kısal bölgedeki halkımızı mağdur etmeyeceğiz

Biliyorsunuz, daha önce Büyükşehir Belediyesi ile Akhisar Belediyesi’nin bir yol paylaşımı vardı. Büyükşehir’in bunu mahkemeye taşıması ile birlikte bu durum değişti. Sonra yeni bir karar alındı, bir çok şey net ama köy ova ve tarla yolları ile ilgili kısım bu meclis kararında çok net değil. Biz açıkçası şunu düşündük, Büyükşehir Belediyesi daha çok il özel idaresinin yerine geçti. Yani bütün imkanlarını Büyükşehir’e devretti. Şantiye alanlarını, iş makinalarını dolayısıyla eğer oturup bir şeye karar vereceksek dolayısıyla aynı kapsamda bunlarla ilgili yapılan çalışmaları Büyükşehir’e geçmesi lazım. Ama biz bu netliği oluşturabilmek için Valiliğe yazı yazdık ve Valilikten gelecek cevaba göre eğer bu sorumluluk Akhisar Belediyesinde derse zaten yapacağız. Büyükşehir Belediyesinde derse ve Büyükşehir Belediyesi bu konuya itiraz etmeyeceklerini düşünüyorum ama ederse yine biz Akhisar Belediyesi olarak bu sene bu köyle yollarımız ve ova yollar ile ilgili vaziyet alacağız ve bunları çözeceğiz Allah’ın izniyle. Oradan gelecek yazıya bağlı olarak ortak çalışma imkanı da bulursak inşallah ortak da çalışırız. Ancak her halükarda durum görev bize düşerse biz bu sene biz bunu zor bir planlama ile çözmeye çalışacağız ve çözeceğiz. Bunun dışında beldelerde yaptığımız ve yapacağımız çalışmalar var. Yine merkezde bulunan mahallelerde çalışmalarımız var.

Salih Hızlı: Büyükşehir Yasası ile payımız arttı ancak Akhisar payını alamıyor
Bu Büyükşehir ile Akhisar biraz mağduriyet yaşadı. Bu bizim hepimizin ortak kanaati. Oysa bunu siyaseten de söylemiyorum. Bu bir vaka, dolayısıyla bu mağduriyetimizle ilgili aslında hep şunu şu şekilde izah etmeye çalıştık, dedik ki bir belediye farklılığı oluştu bir geçiş sürecidir. Bunlar bir türlü toparlanır ama 5 yıl içerisinde bu işin ve son yıla girildi inşallah ben Büyükşehir’den bunu umut ediyorum. Büyükşehir’in bunu yapmasını bekliyorum ve yapacaklarına da inanmak istiyorum ve inanıyorum. Çünkü siyaseten deniyor ya, Büyükşehir yasasını siz çıkardınız kardeşim. Evet Büyükşehir Yasasını AK Parti tarafından çıkartıldı, fakat toplamda belediyecilik imkanları anlamında iki belediyenin bütçesini üst süte koyarsanız Akhisar’daki Akhisar Belediyesi’nin devam etmesi durumundaki bütçe ile şuandaki Büyükşehir ile Akhisar Belediyesinin toplam bütçesini topladığımızda şuanda daha fazla imkana sahibiz. Yani Büyükşehir Yasası aslında bize bunu sağladı, belki Akhisar Belediyesi şuanda Büyükşehir olmasaydı 150 milyon TL bütçeye sahip olacaktı ama Büyükşehir’in Akhisar payını da hesaplayarak üzerine eklediğinizde şuanda 200 milyon TL’ye yakın bütçemiz var. Ama biz burada Akhisar Belediye olarak bize ait olan 100 milyon TL’yi Akhisar’a harcıyoruz, başka bir yere harcama şansımız yok. 100 bin TL’lik bütçe Büyükşehir bütçesinden Akhisar’a harcansaydı sorunumuz kalmayacaktı. Evet, Büyükşehir Yasası bizim tarafımızdan çıkarıldı ama Büyükşehir Yasası ile birlikte hükümetin iller bankasından verdiği paylar var, hem imkanlar genişledi hem de özel idarenin imkanlarının bir kısmı Büyükşehir’e verildi” dedi.

Vatandaşın taleplerini alarak bizlere ileten muhtarların önemli bir rol oynadığını altını çizerek sözlerine başlayan TBMM KİT Komisyona Başkanı ve AK Parti Manisa Milletvekili Uğur Aydemir, “muhtarlarla devamlı diyalog halindeyiz, olmaya devam edeceğiz. Ayağımız çamurdan kurtuldu, AK Parti ile birlikte. Köylerin içerisi çamurdu, mahallelere çamurdan giremezdik. Köy yollarında her gün asfalt yapılırdı ama köy içerisine girdiğimizde greyderleri köy içerisine sokamazdık. Bizimle beraber Allah’a hamd olsun köylerin içerisi parke taş döşendi. Aynı Akhisar şehir merkezine olduğu gibi köylerimizi de mahalleden ayırmadık. Bugün artık baktığımızda artık 109 tane mahallemiz var diyoruz. Büyükşehir de olduk ve köy statüsü kalktı.

Uğur Aydemir: Manisa’ya tırlarla para geliyor

Büyükşehir yasası ile birlikte paramızı ikiye katladık, Ankara’dan gelen para arttı. Her zaman söylüyorum, tırlarla para geliyor Manisa’ya. Bu parayı güzel kullanmak lazım. Ben bugüne kadar ve bundan sonra da Belediye Başkanlarımız hakkında konuşmuyorum. Yani Büyükşehir Belediye Başkanı veya başkan Belediye Başkanları hakkında konuşmuyorum. Biz diyoruz ki bu parayı gönderiyoruz.  Artık bu parayı en güzel şekilde kullanmak Belediye Başkanlarının işidir. 

Uğur Aydemir: İşi bilsinler ona göre hizmet etsinler 

Bu parayı çarçur yapmasınlar, bu parayı en güzel şekilde verimli bir şekilde en güzelini getirecek şekilde kullansınlar. Nereye, bütün Manisa’mıza. Onun için 2019 Mart ayı yaklaştı bir daha sizlerin önüne geleceğiz, huzurunuza geleceğiz ve oy isteyeceğiz.

Evet, Büyükşehir Yasasını çıkartan kardeşlerinizden birisi de benim, ben de oy kullandım, ama değerli arkadaşlar bu Büyükşehir Yasası sadece Manisa’ya çıkartmadık, Konya’da Büyükşehir yasası yürütülüyor. Trabzon, Ordu, İstanbul, Kocaeli vb 30 tane Büyükşehir var. Ama bazı iller bundan muzdarip, mağdur olduklarını ifade ediyorlar. Bunlardan bir tanesi de Manisa, buradan Büyükşehir Belediye Başkanına bir kez daha sesleniyoruz. Hepimiz buralara hizmet için seçildik, hizmet için varız, seçilene kadar tamam particilik yapıyoruz. Seçildikten sonra particiliği bir tarafa bırakıp en güzel ve en iyi şekilde hizmeti devletin bize sağlamış olduğu imkanlarla sizlerin vergileri ile size hizmet etmenin zevkini yaşamamız lazım.

Uğur Aydemir: Biz söz verdik mi yaparız

Şimdi ova yolları kime ait bize mi ait, onlara mı ait. Değerli arkadaşlar arada mağdur olan vatandaşlar var. Biz bunun sahibi kim diye arayana kadar 5 sene geçti. Köylü kardeşlerim yazın haftanın bir günü Akhisar’a geliyorlar. Ama 6 gün her gün tarlasına gidiyor ve bunun da bilincindeyiz. Bu yüzden Belediye Başkanımız Salih Hızlı az önce de ifade etti, baktık ki paylaşamadık Büyükşehir’e ait olsa ve yapmayacağını beyan etse bile ben bu sene ova yollarını yapacağım sözünü sizlere verdi. Bizde söz verdik mi yaparız” dedi.

Akhisar AK Parti İlçe Başkanı İbrahim Sayın da muhtarlara seslenerek daha önce 5 yıl AK Parti’ye hizmet ettiğini belirterek hizmet ettiği yıllar ile şimdiki yıllar arasında çok fark olduğuna işaret ederek hizmet etmeye başladıklarını ve muhtarların da destek olduğunu ifade etti.

Kahvaltı programı ardından katılımcı muhtarlara Spor Toto Akhisar Belediye Stadyumunda tanıtım turu yapıldı. Spor Toto Akhisar Belediye Stadyumu önünde Akhisar’a Yakıştı görseli önünde toplu fotoğraf çekimi ile program son buldu.