Projenin bakanlık tarafından incelenip her bölgede uygulanabilecek bir proje olarak gördüğüne işaret eden ABZED Başkanı Cem Bayrak, projenin Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Ankara’da tanıtımını yaptığını ifade etti. 

Eczanelerde satılmayan şifa

Projenin engelli bireylerin sosyal, sportif etkinliklere eşit koşullarda ve tam katılımını sağlamak üzere oldukça yararlı ve önemli bir model olarak değerlendirildiğini kaydeden ABZED Başkan Bayrak, “Projeye ilk yılda Akhisar Belediyesi ile ortak başladık ardından geçen yılda Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası ortak oldu. Proje kapsamında düzenlenen birer haftalık deniz ve güneş turizmini sunan tatilden faydalanmak için ilk etapta 3 engelli, aileleriyle birlikte 1 haftalık tatile başladı. Türkiye’de bir ilk olan “Tatile Engel Yok” Projesi ile amacımız “Eczanede satılmayanı almak”, eczanede satılmayan ve doğal koşullar dışında ulaşamayacağımız güneş ışığı, deniz suyu, sıcak kum, kil çamuru gibi doğal oluşumlara ulaşmak. Bu proje ile 1 Temmuz- 30 Eylül tarihleri arasında Dikili’nin Bademli Köyü Killik Mevkii’nde Ali Babanın Yeri olarak geçen tatil kasabasında 13 hafta boyunca 10 barakayla yaklaşık 130 engellimizi ve ailelerini birer haftalık sürelerle misafir ettik” dedi.

Türkiye’de örnek proje olarak tanıtılacak

Sosyal hayata katılım projesi olarak Türkiye’de örnek bir proje olarak anılacağına işaret eden Bayrak, “Engellilerimizin mutluluğunu görmek bizleri de çok mutlu etti, engelli ve ailelerinden hiçbir ücret talep etmeden Akhisar Belediyemizin katkıları ile onların da hakkı olan tatili aldılar. Bu kapsamda Bakanlığa bağlı Genel Müdürlük tarafından sosyal hayata katılım konusunda gerçekleştirilecek olan çalışmalarda örnek bir proje olarak tanıtılması konusunda derneğimiz ile bağlantıya geçildi. Genel Müdürlük ile irtibata geçtik ve projemizin tanıtımını yaptık” dedi.

Deniz girmek için özel tasarım

Projemizin en önemli tarafının ise engelli çocukların kendi başlarına rahatça denize girmelerini sağlamak amaçlı dizayn ettikleri tekerlekli mekanizma olduğunu ifade eden ABZED Başkanı Cem Bayrak, “Çocuklarımız denize 5 metre kalana dek kum bulunmayan bölümde kendi arabalarıyla gelebilecekler, beş metre kala ise kum üzerinde rahatça hareket edebilmeleri için tekerlekli mekanizmayı kullanabilecekler ve böylece ray üzerinde yavaş yavaş denizin 50-60 cm’lik derinliğine kadar gidebilecekler. Tasarladığımız tekerlekli ray üzerinde giden sandalyemizde her türlü güvenlik önlemleri alınmış vaziyettedir. Engellilerimiz emniyet kemerlerini taktıktan sonra butona bastıkları zaman ray sistemi devreye girecektir. Bu proje sayesinde engellilerimiz kimseye muhtaç kalmadan kendi iradeleriyle istedikleri zaman denize girebilecek ve güzel dünyamızın hepimize sunduğu güzelliklerden hiçbir masraf yapmadan yararlanabilecekler. Bu konuda özellikle Akhisar Belediye Başkanımız Salih Hızlı’ya ve Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz’a teşekkür ederim” dedi.