62 yaşındaki Sadiye Halisdemir yıllarca Akhisar Devlet Hastanesinde hemşirelik yaptıktan sonra emekli oldu. Ardından günümüzün popüler girişimleri arasında yer alan solucan gübresi üretimi konusunda bazı araştırmalar yaparak, 2017 yılının sonunda Medar’daki bahçelerinde üretime başladı. 

İlk olarak 200 bin solucan ile işe başlayan Halisdemir, 10 ay gibi kısa bir sürede bu sayının 1 milyon solucana ulaştığını ifade etti. Organik gübre üreten Kırmızı California Solucanlarına gözü gibi bakan Halisdemir; “Yıllarca hemşirelik yaptım ancak yaz dönemlerinde ve tatilde tarıma olan ilgim hiç bitmiyordu. Bu yüzden emekli olduktan sonra bahçemizde günümüzde tarımın ihtiyacı olan organik gübreyi üretmeye ve bir yerden başlamak istedim. İlk olarak 200 bin solucan ile başladığım üretime şimdi 10 ay gibi bir sürede 1 milyonu geçti.” Dedi.

Üretim konusuna titizlikle süreci takip ettiğini ifade eden Halisdemir; “Solucanlar çok zarif hayvanlar o yüzden belli bir sıcaklıkta bulunmaları gerekiyor. Ayrıca en önemli şeylerden birisi de beslenmeleri, ben önceden getirdiğimiz ve yanmaya bıraktığımız hayvan gübreleri ile solucanları besliyorum. Sürecin tamamen organik olması gerekli ki gübrenin verimi ve kalitesi yüksek olsun.” Diye konuştu. 

Birçok kadına da örnek olmak istediğini söyleyen Halisdemir; “Girişimcilik ruhu olan, üretmek isteyen herkese de örnek olmak istiyorum. Gelecekte organik tarım çok ilerleyeceğini biliyorum. Topraklarımızı korumak verimliliğimizi arttırmak için organik gübre kullanılmasını tavsiye ediyorum.” Dedi.

Ürettiği organik gübreyi şuan daha satmaya başlamadığını ama satış aşamasına geldiğinde pazarın geniş olduğuna da vurgu yaptı. (HA)