Asırlık zeytin ağaçlarının altında sabah saatlerinde köy kahvaltısı ile başlayan “Dünya Zeytin Günü Programı” “Zeytin Ne İster” adlı panel ve zeytin hasadı ile devam etti. 

Panel programı öncesi konuşan Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat; “Zeytin sevgi ister emek ister, ancak her şeyden önce prim ister. Türkiye’de şuana kadar zeytin ağacı sayısı 190 milyonu aştı. Zeytinyağına olduğu gibi sofralık zeytine de prim desteğinin verilmesini istiyoruz. Bu konuda hükümetin çalışmalarının sürdüğünü biliyoruz. Desteğin “Sofralık, “yağlık”, “iyi tarım” ve organik tarım” olarak kategorilerde verilmesi gerekiyor.” Dedi.

Sofralık zeytine prim desteğinin verilmesi için çalışmaların sürdüğünü ifade eden AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber; “Zeytine verilecek desteğin en az 25 kuruş olması gerekiyor. Sofralık zeytine ihracat desteği veriliyor. Üretim desteğinin de verilmesi konusunda çalışmalarımız sürüyor. 15 kuruşluk prim desteği çiftçimizi memnun etmez. Bana göre en az 25 kuruş olması gerekir. Çünkü sofralık zeytin üretimi, toplanması ve değeriyle yağlık zeytinle aynı değil” dedi.

200 yıllık anıt zeytin ağaçlarının altında düzenlenen “Zeytin Ne İster” adlı panelin moderatörlüğünü Ankara Üniversitesi Bitki Koruma Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Mücahit Taha Özkaya yaparken, Marmara Birlik Genel Müdürü İbrahim Minareci, Hasan Köşklü, Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat, ZEYDER Başkan Vekili Mustafa Alhat, Edremit Zeytincilik Üretme İstasyonu Müdürü Murat Küçükçakır, İzmir Zeytincilik Araştırma Zir. Yük. Müh. Murat Özaltaş konuşmacı olarak katıldı. 

Panel sonrasında tüm katılımcılar ile anıt zeytin ağaçlarından hasat yapıldı. Hasat edilen zeytinler Akhisar – Zeytinliova yolu üzerinde bulunan ve yurtdışına ihracat yapan Baktat firmasında zeytinin zeytinyağına dönüşüm aşaması incelendi. 

Bir sonraki aşamada ise Akhisar Ticaret Borsası’nın restorasyonunu üstlendiği Dambaycıoğlu Hanı ziyaretçiler tarafından gezildi. 

Akhisar Ticaret Borsası’nın ev sahipliğinde Akhisar’da düzenlenen Dünya Zeytin Günü kutlama etkinliklerine Manisa Valisi Mustafa Hakan Güvençer, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber, CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Akhisar Ticaret Borsası Başkanın Alper Alhat, Akhisar Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Abdurrahman Yılmaz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, Manisa Büyükşehir Akhisar Koordinatörü Doğan Ensivri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, davetli olarak gazeteciler ve birçok vatandaş katıldı.